cookie-og-privatlivspolitik

Udland

Professor: Usædvanlig suspendering af udskældt lov i Hongkong

Suspendering af udskældt udleveringslov vil ikke føre til, at man dropper loven helt, mener professor.
15. juni 2019 kl. 12:42 Af /ritzau/

Annonce

Det er højst usædvanligt, at Hongkongs regering med Carrie Lam i spidsen suspenderer den udskældte udleveringslov efter uro og demonstrationer.

Det siger Stig Thøgersen, der er professor emeritus i Kina-studier ved Aarhus Universitet.

- Jeg kan ikke huske fortilfælde, hvor regeringen har bakket ud på den måde her. Det viser, at civilsamfundet stadig har en betydelig magt i Hongkong, siger han.

Ifølge Stig Thøgersen er det tydeligt, at Carrie Lam og Hongkongs regering er blevet overraskede over, hvor omfattende protesterne har været. Derfor er de nået frem til suspenderingen.

- Udskydelsen er en slags kompromis og en måde at undgå konfrontation på, hvor regeringen håber, at demonstranterne går hjem, siger Stig Thøgersen.

Han mener ikke, at suspenderingen vil føre til, at man dropper udleveringsloven helt.

- Man kan forestille sig, at regeringen forsøger at arbejde videre på loven, så den bliver mere spiselig.

- Demonstranterne har meget lidt tillid til loven, som den er fremlagt, og de tror ikke, at folk vil få en fair behandling af retssystemet, hvis den bliver hevet over til Kinas folkerepublik, siger professoren.

Kritikerne frygter imidlertid, at udleveringsaftalen kan bruges til at straffe politiske fanger. Samtidig bliver loven set som endnu et skridt i retning af øget kinesisk kontrol over Hongkong.

Den store baggrund er ifølge Stig Thøgersen, at man dengang lavede et land, to systemer - Kina og Hongkong - hvor man forestillede sig, at de to systemer ville nærme sig hinanden til ét system i 2050, og at folkerepublikken vil få et bedre retssystem.

- Demonstranterne i Hongkong kan se, at selv om der er lang tid til sammenlægning, så er det ikke gået sådan, at man har nærmet sig hinanden.

- De ser det derimod som endnu et tegn på, at Kina vil indskrænke Hongkongs demokrati og gøre det til endnu en kinesisk by underlagt det kommunistiske styre, siger Stig Thøgersen.

Han tør ikke at give et bud på, hvor længe suspenderingen af loven kommer til at vare.

Ifølge ham er det først og fremmest interessant at følge, hvorvidt demonstrationerne fortsætter som planlagt søndag - og hvor stor tilslutningen bliver.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Socialdemokraterne, de… 03. juni 2020 kl. 11.14

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

Annonce