cookie-og-privatlivspolitik
Onsdag blev en statue af sydstatsgeneralen Thomas "Stonewall" Jackson fjernet fra sin plads i Richmond i Virginia i overværelse af mange af byens borgere.
Onsdag blev en statue af sydstatsgeneralen Thomas "Stonewall" Jackson fjernet fra sin plads i Richmond i Virginia i overværelse af mange af byens borgere.
Foto: Julia Rendleman/Reuters

Udland

Richmond fjerner statue af general fra Borgerkrigen

Konføderationens hovedstad under Borgerkrigen vil fjerne mindesmærker, som hylder slaveriets forkæmpere.
02. juli 2020 kl. 01:46 Af Ritzau

Annonce

Den amerikanske sydstatsby Richmond i delstaten Virginia vil fjerne statuer og andre mindesmærker fra Den Amerikanske Borgerkrig.

Onsdag er en statue af general Thomas Jackson, som kæmpede for bevarelse af slaveri, blevet fjernet i Richmond, der var konføderationens hovedstad under Borgerkrigen fra 1861 til 1865.

- Det er på høje tid, siger byens borgmester, Levar Stoney.

Debatten om, hvorvidt monumenter fra blandt andet Borgerkrigen skal blive stående eller fjernes, er blusset op i forbindelse med Black Lives Matter-demonstrationer i USA.

- Som hovedstaden i Virginia har vi haft behov for at lægge det bag os i årtier, siger borgmester Levar Stoney.

Han mener, at Richmonds omdømme er "tynget af arven" fra Borgerkrigen.

- Den største vægt af den byrde er blevet pålagt vores sorte indbyggere. Selv om disse statuer er symbolske, så har de kastet en skygge over de drømme, som vores sorte børn har, siger borgmesteren.

- Ved at fjerne statuerne, kan vi begynde at hele (såret) og rette vores opmærksomhed mod fremtiden, tilføjer han.

Da statuen af general Thomas Jackson til hest blev løftet ned fra sin sokkel med en kran, udbrød der jubel fra flere hundrede personer, som overværede det historiske øjeblik.

En statue i nærheden, der forestiller konføderationens øverstkommanderende militærperson, general Robert E. Lee, er blevet et samlingssted for protester i Richmond mod racisme og politivold mod sorte personer.

Statuen er dækket af slagord som eksempelvis "Black Lives Matter".

USA's præsident, Donald Trump, har modsat sig, at statuer bliver fjernet, og Ministeriet for Indenlandsk Sikkerhed meddelte onsdag, at det har oprettet en særlig enhed, som har til opgave at beskytte historiske monumenter over hele USA.

Ligeledes onsdag blev Mississippi den sidste delstat, som ophører med at anvende et sydstatsflag som del af statens officielle flag. Det skete, efter at stort flertal i delstatens kongres, hvor republikanerne har flertallet, i sidste uge stemte for at ændre flaget.

En kommission skal nu komme med forslag til et nyt flag, som vælgerne i Mississippi skal stemme om til november i forbindelse med det kommende præsidentvalg.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce