cookie-og-privatlivspolitik
En politibil foran slottet i Johannesberg nord for Stockholm, hvor delegationer fra Yemen har indledt vanskelige fredsforhandlinger.
En politibil foran slottet i Johannesberg nord for Stockholm, hvor delegationer fra Yemen har indledt vanskelige fredsforhandlinger.
Foto: Tt News Agency/Reuters

Udland

Rivaler i Yemen indleder møder med fornærmelser

Aftale om udveksling af fanger forstærkede håb ved forhandlingsbordet, men parterne står langt fra hinanden.
06. december 2018 kl. 19:35 Af /ritzau/AP

Annonce

Yemens regering og houthi-oprørerne, som i en årrække har udkæmpet en blodig krig, fremsatte en række gensidige beskyldninger, da de torsdag tog hul på forhandlinger i Stockholm under forsæde af FN.

Forhandlingerne i Sverige er de første i to år i konflikten, som har bragt det forarmede Yemen på randen af en sultkatastrofe, og FN-diplomater siger, at fredsmødet i Stockholm er et vendepunkt.

En aftale om en fangeudveksling op til forhandlingerne havde styrket håbet om, at der ville blive opnået resultater. Men stemningen var trykket, da parterne endelig mødtes ansigt til ansigt på Johannesbergs Slot i Rimbo nord for Stockholm.

Yemens udenrigsminister, Khaled al-Yamani, som leder den saudi-støttede regerings delegation ved forhandlingerne, gik med til den aftalte fangeudveksling.

Men han afviste et kompromis i forbindelse med byen Hodeida, hvor Yemens mest betydningsfulde havn ligger.

- Houthi-militsen må trække sig tilbage fra Hodeida og fra byens havn og overlade den til de interne sikkerhedsstyrker, sagde han.

Hamid Issam, som er medlem af oprørsbevægelsen, afviste fuldstændigt Yamanis rolle ved forhandlingerne.

- Vi kom med den hensigt, at dette skulle lykkes, men det er ikke op til Khaled al-Yamani. Det er op til Saudi-Arabien, til USA og De Forenede Arabiske Emirater, siger han.

Præsident Abd Rabbu Mansour Hadi og hans internationalt anerkendte regering blev styrtet af houthi-oprørere i 2015 og flygtede i eksil i Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien gik i krig mod houthi-bevægelsen i Yemen i marts 2015 med det mål at få genindsat præsident Abd Rabbu Mansour Hadi.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi opretter eget vikarbureau 21. april 2019 kl. 22.43

AF: FÆLLESRÅDET FOR SAKSKØBING OG OMEGN

Stop udvidelsen af… 18. april 2019 kl. 09.25

AF: TOM AHLQVIST

Guldborgsund kommuneplan 2019-2031 17. april 2019 kl. 10.06

AF: MARTIN WOUTERS

Hvorfor forvaltes landets… 15. april 2019 kl. 20.15

AF: JOHN WENNERWALD

Mette F. står fast 14. april 2019 kl. 19.43

AF: BO BRIKS RICHARDT

Kasper Rougs troværdighed 10. april 2019 kl. 17.28

Annonce