cookie-og-privatlivspolitik
Kira Jarmysj, talskvinde for den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj, foran en domstol i Moskva, som fredag har afgjort, at hun skal holdes fængslet i lidt over en uge.
Kira Jarmysj, talskvinde for den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj, foran en domstol i Moskva, som fredag har afgjort, at hun skal holdes fængslet i lidt over en uge.
Foto: Kirill Kudryavtsev/Ritzau Scanpix

Udland

Rusland anholder Navalnyjs talskvinde før demonstration

Talskvinde for oppositionsleder fængslet i ni dage. Navalnyj anklager Putin for korruption i stor stil.
22. januar 2021 kl. 11:14 Af Ritzau

Annonce

Kira Jarmysj, talskvinde for den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj, er blevet fængslet i ni dage. Det skriver hun på Twitter.

Dermed er hun forhindret i at deltage i en varslet demonstration lørdag.

Oplysningen kommer, kort efter at myndighederne meddelte, at de ikke agter at lade tilhængere af den fængslede Aleksej Navalnyj demonstrere lørdag for kravet om hans løsladelse.

For bag kravet står provokatører, hedder det.

- Forsøget på at afholde offentlige møder, der ikke er sanktioneret, og fulgt op af provokerende handlinger fra deltagerne vil blive opfattet som en trussel mod den offentlige orden og vil øjeblikkeligt blive standset, lyder det i en erklæring fra politiet i Moskva.

Annonce

Den 44-årige Navalnyj er præsident Vladimir Putins mest kendte kritiker og modstander. Han blev anholdt søndag, da han vendte hjem til Rusland.

Navalnyj blev i august sidste år forsøgt slået ihjel med nervegiften Novitjok. Det skete under en rejse i Sibirien. Alle spor peger i retning af, at en russisk efterretningstjeneste stod bag. Men det nægter den russiske regering.

I hast blev han fløjet til den tyske hovedstad, Berlin. Her var læger var i stand til at helbrede ham.

Navalnyj svarer fredag igen på sin anholdelse ved at offentliggøre en undersøgelse om korruption. Det handler om luksusejendomme ved Sortehavet for otte milliarder kroner. Han hævder, at de ejes af Putin.

I en to timer lang video på sin blog beskriver han ejendomskomplekset som en "stat inden for Rusland" med Putin som zar.

Annonce

Det Europæiske Råds præsident, Charles Michel, har fredag talt i telefon med Putin. Han tog sagen om Navalnyj op.

- Præsidenten for Det Europæiske Råd informerede præsident Putin om den alvorlige bekymring i EU og dets medlemsstater over den seneste udvikling. Han opfordrede til, at Aleksej Navalnyjs rettigheder fuldt ud respekteres, hedder det i en erklæring fra Michels kontor.

Michel konstaterede samtidig, at EU står forenet i kravet om, at Navalnyj skal løslades

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE