cookie-og-privatlivspolitik
Sergej Mitrokhi, fra det demokratiske socialt liberale parti "Yabloko" i en nylig demonstration mod russiske medielove, som kræver grupper skal lade sig registrere som "udenlandsk agent", hvis de modtager støtte fra udlandet.
Sergej Mitrokhi, fra det demokratiske socialt liberale parti "Yabloko" i en nylig demonstration mod russiske medielove, som kræver grupper skal lade sig registrere som "udenlandsk agent", hvis de modtager støtte fra udlandet.
Foto: Pavel Golovkin/Ritzau Scanpix

Udland

Russisk politi støttede angreb på menneskeretsgruppe

De russiske myndigheder strammer greb om medier, mens ultranationalistiske grupper får frit spil.
16. oktober 2021 kl. 10:59 Af Ritzau

Den russiske menneskerettighedsgruppe Memorial siger, at politifolk stod passivt og så til, da gruppens kontor i Moskva blev angrebet af ultranationalister.

Der deltog 25 personer i angrebet, som skete under en filmfremvisning torsdag aften.

De indtrængende afbrød filmfremvisningen og råbte skældsord mod de tilstedeværende. Da politiet blev tilkaldt var de ikke interesseret i at opklare situationen eller i at anholde nationalisterne, siger talsmænd for Memorial.

Derimod blev Memorials folk tilbageholdt og afhørt i flere timer. Deres advokat blev nægtet afgang under afhøringerne.

Uafhængige medier siger, at hændelsen blev filmet af den statslige tv-kanal NTV.

Annonce

Filmen, som skulle vises ved Memorials arrangement, var "Mr Joness" af den polske instruktør Agnieszka Holland. Den handler om sultkatastrofen i Ukraine under Stalin.

Russiske ultranationalister reagerer jævnligt mod, hvad russiske myndigheder kalder forvrængning af historieskrivningen om Stalin-tiden. Aktivister og prodemokratiske grupper klager over øget undertrykkelse af kritiske medier og ikkestatslige organisationer.

Fredag blev yderligere to populære medier stemplet som "som udenlandske agenter". Det var nyhedsportalen Rosbalt.ru, som holder til i Moskva og St. Petersburg, og netmediet Republic, som fokuserer på analyser.

For nylig blev de to medier Meduza og Dosjd også klassificeret som udenlandske agenter. Det samme gælder Memorial.

Ifølge russisk lovgivning skal grupper lade sig registrere som "udenlandsk agent", hvis de modtager støtte fra udlandet. Denne lov omfatter også journalister, og det skal synliggøres i alle tekster, videoer og indlæg i sociale medier, hvilket gør det vanskeligere at sælge annoncer.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE