cookie-og-privatlivspolitik
En russisk militærhelikopter, en Kamov Ka-29, under en manøvre tæt ved Krim. Rusland begyndte fredag at trække militære styrker væk fra grænseområdet til Ukraine. De har gennemført en stor militær manøvre i området.
En russisk militærhelikopter, en Kamov Ka-29, under en manøvre tæt ved Krim. Rusland begyndte fredag at trække militære styrker væk fra grænseområdet til Ukraine. De har gennemført en stor militær manøvre i området.
Foto: Vadim Savitsky/Ritzau Scanpix

Udland

Russiske styrker på vej væk fra Ukraines grænse

Det russiske forsvarsministerium siger efter uger med øgede spændinger, at militær manøvre er overstået.
23. april 2021 kl. 10:37 Af Ritzau

Rusland er fredag begyndt at trække militære styrker væk fra grænseområdet til Ukraine. De har gennemført en stor militær manøvre i området.

Det oplyser det russiske forsvarsministerium efter flere uger med øgede spændinger mellem Rusland og Vesten.

Militære enheder og formationer er for øjeblikket på vej mod jernbanestationer, luftbaser og skibe. Det oplyser ministeriet ifølge russiske nyhedsbureauer.

Forsvarsminister Sergej Sjojgu gav torsdag topledelsen i landets væbnede styrker ordre til at trække de militære styrker tilbage til deres faste kaserner og baser fra fredag. Tilbagetrækningen vil være gennemført helt i begyndelsen af maj.

Dette blev øjeblikkeligt budt velkommen af den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij. Han understreger, at hans lands militær vil blive ved at følge udviklingen ved grænsen meget nøje.

Annonce

Koncentrationen af russiske soldater tæt ved Ukraine havde sammen med flere andre sager skabt meget stærke spændinger mellem Rusland og Vesten.

Blandt andet har Moskvas behandling af den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj forstærket krisen. Navalnyj sultestrejker. Han er stærkt svækket blevet overført til et hospital uden for fængslet.

Samtidig har Nato udtrykt bekymring over Ruslands ageren i en spionstrid med Tjekkiet.

Det er sket, efter at Tjekkiet har sagt, at to russiske spioner stod bag en dødelig eksplosion i et tjekkisk våbendepot for fire år siden. Spionerne beskyldes for et giftangreb i Storbritannien i 2018.

- Nato-landene udtrykker dyb bekymring over de destabiliserende handlinger, som Rusland fortsætter med at udføre i det euroatlantiske område - blandt andet på alliancens territorium. De står sammen med Tjekkiet i fuld solidaritet, siger de 30 Nato-allierede i en erklæring, som blev offentliggjort torsdag.

Annonce

Ukraines militær har kæmpet mod prorussiske separatister i de østlige regioner Donetsk og Lugansk siden 2014, hvor russerne annekterede Krimhalvøen.

Mindst 31 ukrainske soldater er blevet dræbt i år. Konflikten har i alt kostet flere end 13.000 mennesker livet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE