cookie-og-privatlivspolitik
Plakater hænger her uden for Woolwich Crown Court i London, hvor det skal afgøres, om Julian Assange skal udleveres til USA.
Plakater hænger her uden for Woolwich Crown Court i London, hvor det skal afgøres, om Julian Assange skal udleveres til USA.
Foto: Hannah Mckay/Reuters

Udland

Sag mod Assange: Journalistik undskylder ikke kriminalitet

Julian Assange mødte mandag op i retten i London, hvor der skal tages stilling til mulig udlevering til USA.
24. februar 2020 kl. 12:48 Af Ritzau

Annonce

En britisk domstol har mandag taget hul på en imødeset retssag, hvor det skal afgøres, hvorvidt WikiLeaks-stifter Julian Assange skal udleveres til USA.

Assange sidder i øjeblikket fængslet i Storbritannien.

Den 48-årige australier mødte mandag nybarberet ind i retten i et blågråt jakkesæt. Her bekræftede han sit navn og alder.

Assange er i de amerikanske myndighedernes søgelys som følge af en lang række fortrolige dokumenter og video, der er offentliggjort af WikiLeaks.

Han er af USA blandt andet anklaget for at hjælpe Bradley Manning med på ulovlig vis at få adgang til fortrolige dokumenter fra regeringscomputere.

WikiLeaks beskriver sig selv som en multinational medieorganisation.

Under mandagens retssag siger advokat James Lewis, der repræsenterer de amerikanske myndigheder, at journalistik ikke er nogen undskyldning for at begå kriminalitet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters og The Guardian.

Advokaten tilføjer, at det er overdrevet, når Assanges forsvar hævder, at WikiLeaks-stifteren risikerer en dom på op mod 175 års fængsel.

I 2010 offentliggjorde WikiLeaks blandt andet en video fra Irak-krigen, der viser irakiske civile og journalister blive beskudt fra en amerikansk helikopter. Videoen var fra juli 2007 og skabte stor debat internationalt.

Senere offentliggjorde WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige amerikanske dokumenter - primært fra krigen i Afghanistan. Disse dokumenter stammede fra soldaten Chelsea Manning, som dengang hed Bradley Manning.

Det amerikanske justitsministerium sagde i maj sidste år, at WikiLeaks' offentliggørelser bragte adskillige menneskers liv i fare.

Assanges advokat, Jennifer Robinson, mener dog, at dokumenterne var med til at kaste et vigtigt og hidtil uset lys over krigene i Irak og Afghanistan.

Det siger hun mandag i Woolwich Crown Court i London.

- Vi taler om følgeskader, hvor folk er blevet dræbt, og om beviser for krigsforbrydelser. De (informationerne, red.) er en usædvanlig ressource for os, der ønsker at stille regeringer til ansvar for deres overgreb, siger hun.

En langskægget Assange blev 11. april sidste år anholdt på Ecuadors ambassade af britisk politi. På det tidspunkt havde WikiLeaks-stifteren opholdt sig på ambassaden i næsten syv år.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce