cookie-og-privatlivspolitik
Et par deltager i fejringen af resultatet af søndagens folkeafstemning, der giver to personer af samme køn ret til at blive gift i Schweiz.

2

Billeder

Et par deltager i fejringen af resultatet af søndagens folkeafstemning, der giver to personer af samme køn ret til at blive gift i Schweiz.
Foto: Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Udland

Schweizere stemmer for ægteskab mellem par af samme køn

Knap to ud af tre schweizere har stemt for homoægteskaber. Lesbiske par kan få børn med hjælp fra sæddonorer.
26. september 2021 kl. 13:24 Af Ritzau

Schweiz slutter sig til rækken af europæiske lande, der tillader to mennesker af samme køn at gifte sig.

Det står klart, efter at næsten to tredjedele af de schweiziske vælgere søndag har stemt for et forslag om at lovliggøre homoægteskaber.

Resultaterne fra alle 26 kantoner i Schweiz viser, at 64,1 procent af vælgerne har stemt ja, mens 35,9 procent stemte imod.

Det viser tal fra den schweiziske tv-station SRF.

Valgstederne lukkede klokken 12 dansk tid. Godt en time efter viste de første prognoser, at der var et stort flertal for forslaget.

Annonce

- Vi har kæmpet siden 1990 for denne ligestilling. Vi troede ikke helt på det. Nu kan vi se, at det var kampen værd, siger Tamara Funiciello, der er næstformand for de schweiziske socialdemokrater, SP, til netmediet Swissinfo.

Som det er nu, kan homoseksuelle par indgå registreret partnerskab. Det giver dog ikke adgang til lige så mange rettigheder, som et ægteskab gør.

Blandt andet har personer i et registreret partnerskab ikke samme muligheder for at opnå statsborgerskab eller adoptere børn i fællesskab, som ægtepar har.

Med den nye lov om ægteskab mellem to personer af samme køn vil lesbiske par desuden få mulighed for at få børn ved hjælp af sæddonation.

Det schweiziske parlament vedtog i december et lovforslag, der gjorde det tilladt for homoseksuelle par at gifte sig.

Annonce

Men fordi Schweiz har en høj grad af direkte demokrati, så kan nye love blive udfordret og sendt videre til en folkeafstemning, hvis det lykkes at samle over 50.000 underskrifter mod et forslag i løbet af 100 dage.

Godt en million schweizere stemte imod forslaget, mens lidt over 1,8 millioner stemte for.

Den schweiziske befolkning stemmer normalt tre til fire gange om året om en bred palet af emner på både nationalt, regionalt og lokalt niveau.

Ligesom lovforslag kan blive udfordret, så kan nye borgerforslag også blive bragt til folkeafstemning, hvis de har stor nok opbakning og nok underskrifter bag sig.

Schweiz' største parti, Schweizerische Volkspartei (SVP), og det højreorienterede parti Eidgenössisch-Demokratische Union (EDU) har været blandt de største modstandere af at lade homoseksuelle gifte sig.

Annonce

I Schweiz blev homoseksualitet afkriminaliseret i 1942, men frem til begyndelsen af 1990'erne førte flere schweiziske politikredse fortsat lister over homoseksuelle personer.

Hvert år bliver der indgået omkring 700 registrerede partnerskaber mellem personer af samme køn i Schweiz.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE