cookie-og-privatlivspolitik
Demonstranter, som jages igennem byen, peger deres lommelygter i retning af urobetjente under demonstrationer i 2019.
Demonstranter, som jages igennem byen, peger deres lommelygter i retning af urobetjente under demonstrationer i 2019.
Foto: Willy Kurniawan/Reuters

Udland

Sikkerhedslov udløser opfordringer til protest i Hongkong

Der er opfordringer til demonstrationer i Hongkong, hvor flere frygter, at Kina vil stramme grebet efter uro.
22. maj 2020 kl. 05:06 Af Ritzau

Annonce

Aktivister opfordrer på internettet til en demonstration mod Kinas planer om en ny såkaldt national sikkerhedslov for Hongkong.

Frygten blandt flere er, at en sikkerhedslov vil underminere Hongkongs frihedsrettigheder og position som internationalt finanscentrum.

Det står endnu ikke klart, om demonstrationen vil finde sted. Men opfordringerne viser, at uroen ulmer under overfladen i Hongkong.

Finder marchen sted som planlagt, vil den begynde klokken 12.00 lokal tid fredag (06.00 dansk tid, red.) i det finansielle centrum, hvorefter den fortsætter til den kinesiske regerings Hongkong-kontor.

Sikkerhedsloven ventes at blive fremlagt under den årlige samling for den kinesiske folkekongres, som er gået i gang natten til fredag dansk tid.

Ifølge et udkast til sikkerhedsloven, som er kommet i Reuters' besiddelse, vil den hurtigt skulle implementeres under Hongkongs "mini-forfatning", den såkaldte Basic Law.

Det var under Basic Law, at Hongkong i 1997 overgik fra at være en britisk kronkoloni til at være en særlig, administrativ region i Kina.

Kina giver ifølge udkastet til loven sig selv magten til at lave den lovgivning for Hongkong, som skal forebygge og straffe det, som loven udpeger som terrorisme, separatisme og indblanding fra udenlandske magter "eller enhver handling, der på alvorlig vis truer den nationale sikkerhed".

Et tidligere forsøg på at få indført lignende lovgivning i Hongkong i 2003 blev mødt med protester på op mod en halv million mennesker.

I Hongkong siger den prodemokratiske politiker Tanya Chan, at Kina "viser nul respekt for borgerne i Hongkong" ved at forsøge at få loven igennem uden at have konsulteret med dem.

Hongkong var i 2019 præget af voldsomme og ofte voldelige pro-demokratiske protester.

Også forholdet til Taiwan er på dagsordenen under Den Nationale Folkekongres.

Således gentager Kinas premierminister, Li Keqiang, under indledningen af kongressen et ønske om "en genforening" mellem Kina og Taiwan og opfordrer folket til at modsætte sig øens selvstændighed.

Taiwans præsident siden januar, Tsai Ing-wen, afviser dog, at Taiwan skal høre ind under Kina under devisen "et land, to systemer" - ligesom Hongkong gør.

Folkekongressen beskrives ofte som Kinas parlament, men regnes for at være et gummistempel for politbureauet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce