cookie-og-privatlivspolitik
Cataloniens tidligere vicepræsident Oriol Junqueras var blandt de fire parlamentsmedlemmer, der tirsdag blev taget i ed. Fredag er han blevet suspenderet.
Cataloniens tidligere vicepræsident Oriol Junqueras var blandt de fire parlamentsmedlemmer, der tirsdag blev taget i ed. Fredag er han blevet suspenderet.
Foto: Angel Navarrete/Ritzau Scanpix

Udland

Spansk parlament suspenderer nyvalgte fængslede cataloniere

Tirsdag forlod fire cataloniere fængslet for at blive taget i ed til parlamentet. Fredag er de suspenderet.
24. maj 2019 kl. 14:24

Annonce

Det spanske parlament har suspenderet fire catalanske politikere - heriblandt Cataloniens tidligere vicepræsident Oriol Junqueras.

Det oplyser parlamentets formand, Mertxell Batet, fredag.

De fire blev ved sidste måneds valg i Spanien valgt til parlamentet.

Det skete, mens de fortsat sidder fængslet og afventer retsforfølgelse i forbindelse med en løsrivelseskrise i den nordøstlige spanske region i 2017.

Spaniens Højesteret tillod tirsdag de fire politikere at forlade fængslet for en kort stund. Her blev de taget i ed til parlamentet.

Det er nu op til de fire suspenderede politikere at beslutte, om deres sæder i parlamentet skal stå tomme, eller om de vil lade andre politikere komme til.

Hvis de forbliver ubesatte, kan det vise sig at være en fordel for premierminister Pedro Sanchez, der i øjeblikket forsøger at sikre sig genvalg efter valget i slutningen af april. Det vurderer nyhedsbureauet Reuters.

I så fald vil antallet af parlamentsmedlemmer nemlig falde, og han vil måske kunne klare sig uden opbakning fra det catalanske løsrivelsesparti ERC.

Tilbage i 2017 afholdt Catalonien den 1. oktober en folkeafstemning om løsrivelse fra det øvrige Spanien. Afstemningen var erklæret forfatningsstridig af den spanske forfatningsdomstol.

Afstemningen udløste en af de værste politiske kriser i Spanien i mange år.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Ulovlighed efterfølges 16. juni 2019 kl. 21.49

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

AF: ERIK PFEIFFER DAMGAARD

Dansk Folkeparti og Radikale 03. juni 2019 kl. 20.21

Annonce