cookie-og-privatlivspolitik
Den tyske forsvarsminister, Annegret-Kramp Karrenbauer, præsenterede torsdag sammen med fire andre EU-lande et initiativ om hurtigtudrykkende styrker i EU. Begrundelsen er blandt andet de "seneste begivenheder i Afghanistan", skriver landene i et holdningspapir.
Den tyske forsvarsminister, Annegret-Kramp Karrenbauer, præsenterede torsdag sammen med fire andre EU-lande et initiativ om hurtigtudrykkende styrker i EU. Begrundelsen er blandt andet de "seneste begivenheder i Afghanistan", skriver landene i et holdningspapir.
Foto: Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix

Udland

Svær exit fra Afghanistan får lande til at foreslå EU-styrke

Holdningspapir afslører, at fem lande føler behov for EU-styrke efter de "seneste begivenheder i Afghanistan".
21. oktober 2021 kl. 20:20 Af Ritzau

Tyskland og fire andre EU-lande er i gang med at plante frø til, at EU skal have en styrke af soldater, som kan rykke hurtigt ud og løse akutte situationer. Behovet begrundes med Nato-tilbagetrækningen fra Afghanistan.

De fem lande præsenterede deres idé for EU's forsvarsministre torsdag morgen, da de holdt et uformelt møde, inden de fleste af dem senere skulle deltage i et forsvarsministermøde i Nato.

Tankerne bag blev delt i dagene op til mødet i et holdningspapir fra de fem lande, som udover Tyskland tæller Holland, Portugal, Slovenien og Finland.

Det er de seneste begivenheder i Afghanistan, hvor USA i løbet af kort tid trak sig og satte gang i et kaotisk lynexit, som har demonstreret behovet for, at EU fremover skal kunne handle "håndfast og hurtigt".

Det fremgår af dokumentet, som det tyske nyhedsbureau dpa har læst.

Annonce

De fem lande ønsker at udvide et samarbejde om en EU-styrke til styrker, som kan reagere straks på hurtigt opståede kriser.

Fokus skal være på specialstyrker, lufttransport og cyberkapabiliteter.

De ønsker at bruge EU-traktatens artikel 44, som aldrig før er brugt.

Den siger, at EU-landene kan "overdrage gennemførelsen af en opgave til en gruppe af medlemsstater, der ønsker det og råder over den fornødne kapacitet til at udføre en sådan opgave".

Landene skal så aftale indbyrdes og sammen med EU's udenrigschef, "hvordan opgaven skal forvaltes".

Annonce

Den afgående tyske forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer, siger til dpa i Bruxelles, at de andre EU-lande var "meget, meget positive" over for idéen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afviser at kommentere forslaget.

Danmark har et forsvarsforbehold og kan ikke deltage i et forsvarssamarbejde i EU som det, forslaget lægger op til.

Natos forsvarsministre drøftede Afghanistan torsdag - også det lynhurtige exit og den efterfølgende evakuering, hvor mange lokale støtter ikke kom ud inden den af Taliban fastsatte tidsfrist 31. oktober.

USA's melding om tilbagetrækning, som i realiteten tvang alle allierede til at forlade landet hurtigt, da det blev overtaget af Taliban hen over sommeren, blev ifølge Bramsen ikke direkte kritiseret på mødet.

Annonce

- Der var et bredt ønske om ikke at pege fingre ad hinanden, siger hun efter mødet.

Bramsen tilføjer, at "situationen var ustabil", og det er klart, at Natos lande skal lære af, hvad der skete.

Ifølge Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, "roste de allierede hinanden" for indsatsen i Afghanistan.

- Det demonstrerede, at Nato-allierede kan samarbejde. Vi har trænet interoperabilitet (evnen til samarbejde, red.) og vi har arbejdet sammen i årevis. Derfor kan vi løse en mission som denne under svære betingelser, siger Stoltenberg til Ritzau.

Om det tyske EU-initiativ siger generalsekretæren, at det vigtigste er, at der ikke opstår en konkurrence mellem Nato og EU.

Annonce

- Vi skal sikre, at det, som EU gør, er komplementerende til det, som Nato gør.

- Så længe de (de hurtigtudrykkende styrker, red.) også er tilgængelige for Nato-missioner, så kan vi byde det velkommen, siger Stoltenberg.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE