cookie-og-privatlivspolitik
Socialdemokraternas Stefan Löfven står i spidsen for en ønskeregering på tværs af de to store blokke, som knap en femtedel af de svenske vælgere støtter. Det viser en meningsmåling i Aftonbladet.
Socialdemokraternas Stefan Löfven står i spidsen for en ønskeregering på tværs af de to store blokke, som knap en femtedel af de svenske vælgere støtter. Det viser en meningsmåling i Aftonbladet.
Foto: 11610 Stina Stjernkvist/Tt/Ritzau Scanpix

Udland

Svenskernes ønskeregering går på tværs af blokkene

Ifølge Aftonbladet er der øget opbakning blandt vælgerne til en regering med statsminister Löfven i spidsen.
04. oktober 2018 kl. 10:54 Af /ritzau/TT

Annonce

Blandt de svenske vælgere er det knap 20 procent, der ønsker en blokoverskridende koalitionsregering bestående af Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna og Miljöpartiet, viser en måling i Aftonbladet.

Den konstellation, som har en stigende opbakning blandt vælgerne, ville indebære, at den næste regering også ledes af den fungerende statsminister, Stefan Löfven fra Socialdemokraterna.

Knap en femtedel af vælgerne støtter altså en løsning, hvor fløjpartierne Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet er uden for indflydelse.

Konstellationen har dermed marginalt større opbakning hos vælgerne end en regering bestående af de fire borgerlige partier i Alliansen.

Ulf Kristersson, der leder det konservative parti Moderaterna, forsøger at få dannet en sådan regering, hvor han selv har statsministerposten.

Men den koalition, som Kristersson ønsker, ligger kun som nummer to på vælgernes ønskeliste ifølge Aftonbladets måling over de mest populære samlingsregeringer.

Omkring 18 procent af den svenske befolkning mener, at Alliansen med de fire borgerlige partier er den bedste regering. Det er mindre end halvdelen af dem, som stemte på et af de fire borgerlige partier.

Højest på vælgernes ønskeliste ligger et alternativ, som for øjeblikket dog er politisk udelukket.

Det er en regering, hvor Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD) går sammen, Hver femte vælger - 20 procent - ønsker den løsning, hvor SD's Jimmie Åkesson altså skulle indgå.

Men både Ulf Kristersson og Ebba Busch Thor (KD) har gjort det klart, at de ikke vil regere med passiv støtte fra Jimmie Åkessons parti.

Moderaternas leder afviser at samarbejde med Socialdemokraterna.

- Vi afgav et løfte op til valget: En stemme på et af de fire partier i Alliansen var en stemme på en ny regering og et nej til Stefan Löfven, har Ulf Kristersson sagt flere gange.

Stefan Löfven har understreget, at han gerne fortsætter som statsminister. Han opfordrer til, at de to blokke brydes op.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. bjørnebrønden 24. maj 2019 kl. 08.57

AF: LEIF A. JENSEN

Byrådet lader… 23. maj 2019 kl. 19.03

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

Annonce