cookie-og-privatlivspolitik

Udland

Taliban vil samarbejde med Rusland om trussel fra IS

Taliban vil samarbejde med Rusland, Kina, Iran og andre lande om at sikre Afghanistan mod Islamisk Stat.
21. oktober 2021 kl. 04:44 Af Ritzau

Rusland er bekymret over terrortrussel, sikkerhedsvakuum og en mulig flygtningebølge fra Afghanistan.

Det nye afghanske Taliban-styre vil arbejde sammen med Rusland, Kina, Iran og flere andre lande om de sikkerhedstrusler, der præger Afghanistan og dets nabolande.

Truslerne omfatter blandt andet mulige angreb fra Islamisk Stats side. Også smugling af narkotika over grænserne er et problem, mener Rusland.

Det fremgår af et møde onsdag i Moskva.

Mødet kom i stand, fordi den russiske præsident, Vladimir Putin, har udtrykt bekymring for sikkerheden. Ifølge ham har medlemmer af Islamisk Stat samlet sig i det nordlige Afghanistan.

Annonce

Deres tilstedeværelse medfører etniske og religiøse spændinger i de tidligere sovjetrepublikker, advarer Rusland.

Putin sagde i sidste uge, at 2000 militante krigere står klar ved grænserne i det nordlige Afghanistan og vil forsøge at trænge ind i nabolandene forklædt som flygtninge.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har tidligere sagt, at både Islamisk Stat og al-Qaeda har forsøgt at udnytte et sikkerhedsvakuum, der er opstået i Afghanistan.

I sin tale på onsdagens møde rettede han en kritik mod USA, som ikke deltog.

Lavrov opfordrer også Taliban til at "forhindre brugen af Afghanistans territorium mod tredjelande, især nabolande".

Annonce

De ti lande, der deltog i mødet, udtrykker alle vilje til "fortsat at fremme sikkerheden i Afghanistan for at bidrage til den regionale stabilitet".

Rusland har også en interesse i at øge sin regionale indflydelse efter vestlige styrkers exit fra Afghanistan, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ud over Kina, Rusland og Iran deltog også nabolande som Pakistan og en del af de tidligere sovjetstater ved mødet i Moskva.

Det er det seneste af en række internationale møder, som Taliban deltager i. Inden mødet i Moskva har bevægelsen holdt møder i både Bruxelles, Washington og den tyrkiske hovedstad, Ankara.

Den militante islamistiske bevægelse tog magten i Afghanistan i midten af august efter en lynoffensiv, der kom bag på de vestlige lande.

Annonce

Hidtil har ingen vestlige lande - og heller ikke Rusland - anerkendt det nye Taliban-styre. Men både FN og flere lande har sagt, at det kan blive nødvendigt at samarbejde med bevægelsen om blandt andet at få nødhjælp ud til afghanerne.

De ti lande, der mødtes i Moskva onsdag, opfordrer alle til, at der omgående sættes ind med humanitær hjælp til afghanerne.

De mener også, at USA, Danmark og andre lande, der for nylig har trukket deres soldater ud af Afghanistan, skal finansiere genopbygningen af landet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE