cookie-og-privatlivspolitik
En lov, der blev vedtaget sidste år, som gør det svært for tidligere indsatte at få stemmeret i Florida, er skrottet af en dommer i USA søndag. (Arkivfoto)
En lov, der blev vedtaget sidste år, som gør det svært for tidligere indsatte at få stemmeret i Florida, er skrottet af en dommer i USA søndag. (Arkivfoto)
Foto: Marco Bello/Reuters

Udland

Tidligere indsatte i Florida får stemmeret med lovændring

Tidligere indsatte har skullet afregne gæld med retssystemet for at blive stemmeberettiget i Florida, USA.
25. maj 2020 kl. 05:59 Af Ritzau

Annonce

En føderal dommer har skrottet en lov i Florida, USA, der krævede, at tidligere indsatte skulle godtgøre udgifter i forbindelse med deres retssag for at få lov at stemme.

Kendelsen baner vejen for, at flere tusinde kan registrere sig som stemmeberettiget i delstaten til præsidentvalget i november.

Den amerikanske distriktsdommer Robert Hinkle fandt, at loven var forfatningsstridig, fordi den skabte et system, hvor man "skal betale for at stemme".

For at genvinde stemmeretten måtte tidligere indsatte afregne al gæld med retssystemet. Dette var meget vanskeligt - hvis ikke umuligt - for mange tidligere indsatte, som ofte er sorte eller latinamerikanske og fattige.

- Systemet er forfatningsstridig, da det kommer til personer, der ellers ville være berettigede til at stemme. Men som simpelthen ikke er i stand til at betale de nødvendige penge, skriver Robert Hinkle i afgørelsen, der faldt søndag lokal tid.

Florida er en vigtigt delstat under præsidentvalget i USA, da den regnes som en svingstat.

Derfor kan det blive absolut afgørende for præsident Donald Trump, om han bliver genvalgt i Florida i efteråret.

Så mange som 775.000 tidligere dømte kan med lovændringen få stemmeret i delstaten, der ofte bliver afgjort med en smal margin.

Delstatens guvernør, Ron DeSantis, der støtter Trump, har mulighed for at appellere afgørelsen. DeSantis' kontor har ikke meldt ud, hvorvidt det har tænkt sig at appellere.

Det var det republikanske flertal i delstatens senat, der stemte loven igennem sidste år.

Præsidentvalget i USA finder sted 3. november, hvor republikanske Trump sandsynligvis bliver udfordret af den demokratiske tidligere vicepræsident Joe Biden.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce