cookie-og-privatlivspolitik
- Jeg er soldat i republikken Korea, sagde Byun Hee-soo, da hun sidste år holdt opsigtsvækkende pressemøder i protest mod at være afskediget fra hæren efter en kønsskifteoperation. Hun er nu blevet fundet død.
- Jeg er soldat i republikken Korea, sagde Byun Hee-soo, da hun sidste år holdt opsigtsvækkende pressemøder i protest mod at være afskediget fra hæren efter en kønsskifteoperation. Hun er nu blevet fundet død.
Foto: Ahn Young-Joon/Ritzau Scanpix

Udland

Transkønnet soldats død vækker harme i Sydkorea

Mange kræver lovgivning ændret i Sydkorea, som er stærkt konservativt i spørgsmål om kønsidentitet.
04. marts 2021 kl. 10:53 Af Ritzau

En transkønnet sydkoreansk soldat, som blev tvunget til at forlade hæren efter en kønsskifteoperation, er blev fundet død. Det har udløst harme i store dele af offentligheden i landet.

Mange kræver lovgivningen ændret i et land, som er stærkt konservativt i spørgsmål om kønsidentitet og er mindre tolerant over for LGBT-rettigheder end lande i andre dele af Asien.

Redningsmandskab fandt Byun Hee-soo død i hendes hjem i Cheongju, efter at en terapeut havde slået alarm, fordi ingen havde hørt fra hende i adskillige dage, skriver nyhedsbureauet Yonhap.

Byun, som tidligere var sergent i hæren, meldte sig frivilligt til militæret i 2017.

I 2019 tog hun til Thailand og gennemgik en kønsskifteoperation.

Annonce

Forsvarsministeriet i Seoul klassificerede fjernelsen af hendes mandlige genitalier som et mentalt eller et fysisk handicap, og et militært panel afgjorde sidste år, at hun skulle afskediges fra hæren.

På det tidspunkt opgav Byun sin anonymitet og holdt pressemøder om sin sag. Hun fremsatte grædende appeller om at få lov til at blive i militæret og mødte journalister og pressefotografer i sin kampuniform og hilste ved at gøre honnør.

- Jeg er soldat i republikken Korea, sagde hun med skælvende stemme.

Hendes død bliver behandlet som et selvmord, og embedsmænd siger til nyhedsbureauet Yonhap, at hun tidligere havde forsøgt at begå selvmord.

Nu er parlamentet fra mange sider blevet opfordret til at ændre den gældende lovgivning, som kaldes kønsdiskriminerende.

Annonce

Venner, bekendte og sympatisører havde torsdag på et lokalt hospital oprettet et mindested for Byun, hvor der var lagt kranse af hvid krysantemum - et symbol på sorg i Sydkorea.

Menneskerettighedsgrupper og liberale politikere - deriblandt parlamentets viceformand, Kim Sang-hee - hyldede Byung.

En 64-årig LGBT-aktivist, hvis søn sprang ud som bøsse, siger til AFP, at dette var det tredje selvmord i et af landets seksuelle mindretal på kun en måned.

- Hele Sydkorea er skyld i hendes død, hedder det i en overskrift på de sociale medier.

Sydkorea har næsten to års værnepligt og militæret spiller en stor rolle i et land, som konstant er på vagt over for atommagten Nordkorea. Men Byun var frivillig, og hun sagde, at hun lige siden sin barndom havde drømt om at gøre tjeneste i militæret.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

Annonce

ANNONCE