cookie-og-privatlivspolitik
Folk foran retsbygningen i Brunswick, Georgia, reagerer stærkt, da et nævningeting kender tre hvide mænd skyldige i drab på en ung sort mand, der var en passioneret motionsløber.
Folk foran retsbygningen i Brunswick, Georgia, reagerer stærkt, da et nævningeting kender tre hvide mænd skyldige i drab på en ung sort mand, der var en passioneret motionsløber.
Foto: Marco Bello/Reuters

Udland

Tre hvide amerikanere kendes skyldige i drab på sort jogger

I opsigtsvækkende sag fra Georgia kendes en far og søn og nabo skyldige i at have jaget og dræbt 25-årig sort.
24. november 2021 kl. 20:17 Af Ritzau

Et nævningeting ved en domstol i den amerikansk delstat Georgia har afgjort, at tre bevæbnede hvide mænd, der sidste år jagede og dræbte den 25-årige sorte motionsløber Ahmaud Arbery, er skyldige i drab.

Det rapporterer CNN.

Det er en sag, der er blevet fulgt tæt i USA og af mange ses som et eklatant eksempel på racefordomme og ulighed.

Det drejer sig om den 37-årige Travis McMichael, hans 65-årige far Gregory McMichael, og en nabo, 52-årige William Bryan. De blev alle kendt skyldige af nævningetinget.

Præsident Joe biden hilser afgørelsen velkommen, men siger, at "hårdt arbejde" venter for at sikre retfærdighed for at sikre, at der altid er retfærdighed for sorte.

Annonce

Joggeren Arbery var den 23. februar sidste år på en løbetur i kvarteret, hvor de tre mænd bor lige uden for kystbyen Brunswick. Det havde han ofte gjort.

De tre hvide mænd siger, at de indledte en jagt på manden og skød ham, fordi der i deres kvarter havde været flere indbrud i huse.

Nævningetingets afgørelse betyder, at de tre kan vente at få fængselsstraffe på livstid.

- Det har ventet længe på sig, siger den dræbte joggers far, Marcus Arbery, efter nævningetingets afgørelse

- Sorte liv betyder så alligevel noget, lød det fra borgerrettighedsforkæmperen Al Sharpton ifølge Reuters.

Annonce

Han spillede på ordene "Black Lives Matter", en bevægelse af samme navn, der de senere år slagkraftigt er gået imod vold mod sorte.

Der havde blandt sorte ledere været bekymring for, at nævningetinget ville været kommet frem til en anden afgørelse. 11 af de 12 nævninger var hvide. Kun én var sort.

De tre mænd hævdede under retssagen, at de handlede i selvforsvar.

Det blev aldrig bestridt, at sønnen Travis McMichael tre gange på tæt hold affyrede sin pumpgun mod Arbery. Det filmede naboen William Bryan på sin mobiltelefon.

Det blev mødt med vrede og raseri hos mange, da videooptagelsen dukkede op to måneder efter drabet, og offentligheden erfarede, at ingen af de tre mænd var anholdt.

Annonce

Faderen og sønnens advokat fastholdt under retssagen, at drabet var i orden, fordi Arbery var løbet forbi deres indkørsel, og fordi der havde været flere indbrud i kvarteret.

Anklageren sagde, at de tre mænd have "antaget det værste" om en sort mand, der var på tur gennem kvarteret en søndag eftermiddag.

De tre mænd skal næste år møde op ved en føderal domstol, hvor de er anklaget for en hadforbrydelse.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE