cookie-og-privatlivspolitik
Polens præsident, Andrzej Duda, besøgte den amerikanske præsident, Donald Trump, i Det Hvide Hus onsdag 24. juni - fire dage før første runde af det polske præsidentvalg.
Polens præsident, Andrzej Duda, besøgte den amerikanske præsident, Donald Trump, i Det Hvide Hus onsdag 24. juni - fire dage før første runde af det polske præsidentvalg.
Foto: Carlos Barria/Reuters

Udland

Trump lykønsker sin ven Duda med genvalget i Polen

Donald Trump ser frem til at fortsætte sit samarbejde med den polske præsident, Andrzej Duda, siger han.
14. juli 2020 kl. 02:44 Af Ritzau

Annonce

USA's præsident, Donald Trump, lykønsker den polske præsident, Andrzej Duda, med hans genvalg.

- Tillykke til min ven præsident Andrzej Duda fra Polen med hans historiske genvalg. Jeg ser frem til at fortsætte vores vigtige samarbejde på tværs af mange emner, herunder forsvar, handel, energi og telekommunikationssikkerhed, skriver Trump på Twitter.

Den nationalkonservative Duda genvandt marginalt præsidentposten i Polen efter søndagens anden og afgørende runde, hvor han var oppe imod den liberale borgmester i Polens hovedstad, Warszawa, Rafal Trzaskowski.

Mandag stod det klart, at Duda havde vundet med 51 procent af stemmerne, mens Rafal Trzaskowski havde sikret sig 49 procents opbakning.

Det viste det endelige resultat fra Polens valgkommission ifølge nyhedsbureauet AFP.

Andrzej Duda var få dage inden den første runde af det polske præsidentvalg 28. juni inviteret på besøg hos Donald Trump i Det Hvide Hus.

Her diskuterede de to præsidenter blandt andet sikkerhed, eftersom Polen gerne vil have flere amerikanske soldater i landet, end de knap 5000 der allerede er der.

Også et "Fort Trump" - en permanent amerikansk base opkaldt efter præsident Trump - var på dagsordenen.

Mange europæiske politikere ville måske have undgået at blive set sammen med den kontroversielle amerikanske præsident så tæt på et valg.

Men Polen er et særtilfælde. Landet slog ud som et af de allermest USA-positive i en nylig undersøgelse fra Pew Research Center.

79 procent af polakkerne havde et positivt syn på USA, og 51 procent bakkede op om Trump. Det er højere end i samtlige andre lande i Europa, skriver AFP.

Den konservative polske PiS-regering har også et bedre forhold til USA end til mange af sine nabolande.

Donald Trump har for eksempel fremhævet Polen som "en eksemplarisk allieret". Han er glad for, at polakkerne har øget deres udgifter til forsvaret, som Trump kræver af alle Nato-lande, og købt dyre våbensystemer i USA.

Resultatet af det polske valg betyder, at Duda i de næste fem år kan fortsætte som præsident.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce