cookie-og-privatlivspolitik
Statuen af USA's tidligere præsident Andrew Jackson, der står overfor Det Hvide Hus, har fået spraymalet ordet "Morder" på soklen. Ud over at være præsident var Jackson også slaveejer. Nu skal en ny styrke sættes ind for at forhindre demonstranterne i at begå hærværk mod USA's statuer.
Statuen af USA's tidligere præsident Andrew Jackson, der står overfor Det Hvide Hus, har fået spraymalet ordet "Morder" på soklen. Ud over at være præsident var Jackson også slaveejer. Nu skal en ny styrke sættes ind for at forhindre demonstranterne i at begå hærværk mod USA's statuer.
Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Udland

Trump sætter styrke ind for at beskytte USA's statuer

Op til USA's nationaldag sættes teams ind for at sikre statuer. Hærværk kan give lange fængselsstraffe.
01. juli 2020 kl. 20:16 Af Ritzau

Annonce

En særlig styrke skal fremover beskytte USA's statuer og monumenter, der i de seneste uger er blevet angrebet af demonstranter med tilknytning til Black Lives Matter-bevægelsen.

Styrken er oprettet af USA's ministerium for indenlandsk sikkerhed. Den skal sendes ud for at passe på USA's statuer op til den kommende weekend, hvor USA markerer sin nationaldag 4. juli.

Det er ikke oplyst, hvor store disse teams eller styrker er.

- Vi vil ikke se passivt til, mens anarkister og bøller forsøger ikke blot at vandalisere og ødelægge vor nations symboler, men at bryde lov og orden og sprede kaos i vores lokalområder, siger fungerende minister for indenlandsk sikkerhed, Chad Wolf.

USA har i de seneste adskillige uger været præget af store protester mod racediskrimination. Demonstrationerne er udløst af George Floyds død i politiets varetægt i Minneapolis i maj.

Demonstranter er stærkt utilfredse med, at monumenterne hylder personer, der blandt andet ejede slaver eller på anden måde var racister i den tid, de havde deres virke.

Det er blandt andet gået ud over en statue af den tidligere præsident Andrew Jackson, der sad i Det Hvide Hus fra 1829 til 1837.

Jackson ejede sorte slaver, og han huskes blandt andet for tvangsforflytning af indianerstammer, der kostede tusinder livet.

Den nuværende præsident, Donald Trump, mindede tidligere onsdag på Twitter om, at et dekret om at beskytte monumenterne nu er underskrevet og trådt i kraft.

Dekretet åbner op for langvarige fængselsstraffe for at ødelægge statslig ejendom.

- Lad være at bringe dig selv i fare. Mange mennesker er anholdt nu!, lyder det fra præsidenten.

Trump selv planlægger at tilbringe USA's nationaldag lørdag ved Mount Rushmore-monumentet i South Dakota.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

Annonce