cookie-og-privatlivspolitik
En medarbejder fra de amerikanske migrationsmyndigheder taler med migranter fra Honduras, der er blevet stoppet, inden de nåede at krydse grænsen fra Mexico til USA. Nu strammer Trump-administrationen reglerne yderligere. (Arkivfoto)
En medarbejder fra de amerikanske migrationsmyndigheder taler med migranter fra Honduras, der er blevet stoppet, inden de nåede at krydse grænsen fra Mexico til USA. Nu strammer Trump-administrationen reglerne yderligere. (Arkivfoto)
Foto: Jose Luis Gonzalez/Reuters

Udland

Trump vil fjerne adgang til asyl via Mexico-grænsen

Nye regler fra USA's regering betyder, at migranter kan nægtes asyl, hvis de rejser gennem Mexico mod USA.
15. juli 2019 kl. 16:24 Af /ritzau/

Annonce

Trump-administration har indført en ny regel, der vil gøre det vanskeligere for migranter at søge asyl i USA.

Personer, der rejser gennem Mexico og vil søge asyl i USA, skal først søge beskyttelse i et såkaldt sikkert tredjeland, meddeler USA's justitsministerium og ministerium for indenlandsk sikkerhed.

Reglen, der træder i kraft allerede tirsdag, sætter en "ny barre" for de migranter, der kommer sydfra, hedder det i den fælles meddelelse fra ministerierne.

Tiltaget fra præsident Donald Trumps regering har til formål at ophæve asylretten for migranter, der kommer fra Mellemamerika via Mexico til USA, skriver nyhedsbureauet AP.

Det er et opgør med årtiers praksis for, hvordan asylansøgere og flygtninge behandles. Det kommer på et tidspunkt, hvor Trump også har lovet at slå hårdt ned på personer, der opholder sig ulovligt i USA.

Justitsminister William Barr siger i en udtalelse, at USA "er et generøst land, men er helt overvældet" af opgaven med at pågribe migranter og behandle asylansøgninger.

Hver måned har titusinder krydset grænsen fra Mexico til USA i år.

Barr tilføjer, at den nye regel vil begrænse antallet af "økonomiske migranter og dem, der forsøger at udnytte vores asylsystem til at få adgang til USA", skriver AP.

Det er ventet, at Trump-administrationens nye regel vil blive udfordret ved de amerikanske domstole.

Advokat Lee Gelernt fra borgerrettighedsorganisationen American Civil Liberties Union betegner det som et "åbenlyst retsbrud".

Han forklarer, at hvis reglen træder i kraft, vil det betyde, at muligheden for at søge asyl er helt fjernet for de mennesker, der kommer over USA's sydlige grænse.

Ifølge de gældende regler kan enhver søge om asyl ved grænsen. Dog er der undtagelser, blandt andet hvis ansøgeren er passeret igennem et såkaldt sikkert land først.

Den nye regel fastslår, at enhver, der har passeret gennem et andet land for at komme til USA, mister muligheden for at søge om asyl.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsnet får et løft i 2020 01. december 2019 kl. 21.30

AF: VALDEMAR HVIDBERG ALBAN

Så er det nok! 01. december 2019 kl. 17.10

AF: BJARKE ROSENKILDE

Marcus Knuth, en kommende… 29. november 2019 kl. 13.08

AF: BJARKE ROSENKILDE

Skraldespansk 29. november 2019 kl. 12.51

AF: JOHN WENNERWALD

Kriminelle bandemedlemmer… 24. november 2019 kl. 21.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Bedstemor med slag i! 21. november 2019 kl. 18.21

Annonce