cookie-og-privatlivspolitik

Udland

Taliban-offensiv sender tusindvis af afghanere på flugt

De seneste dage har der været hårde kampe i Helmand-provinsen, efter at USA forlod en militærbase i området.
05. maj 2021 kl. 04:43 Af Ritzau

Kampe mellem Taliban og afghanske regeringsstyrker har sendt tusindvis af mennesker på flugt i Helmand-provinsen i den sydlige del af landet.

Som led i det amerikanske militærs gradvise tilbagetrækning fra Afghanistan overdrog USA søndag en base i området til regeringsstyrkerne.

USA forventer at have trukket alle sine soldater ud inden 11. september.

Omkring 1000 familier er flygtet fra deres hjem til provinsens hovedstad, Lashkar Gah, for at komme væk fra de to seneste dages kampe, der beskrives som "intense".

Det oplyser Sayed Mohammad Ramin, der er regionens flygtningechef, tirsdag aften.

Annonce

- Vi vil i morgen (onsdag, red.) vurdere deres behov, men mange har stadig ikke fundet et sted at opholde sig i byen, siger han.

Regeringsstyrker har ifølge Afghanistans forsvarsministerium dræbt over 1000 Taliban-krigere i Helmand de seneste 24 timer. 22 al-Qaeda-krigere fra Pakistan er ifølge ministeriet også blevet dræbt.

Oprørerne angreb blandt andet flere kontrolposter i udkanten af Lashkar Gah. Det lykkedes dem at indtage nogle af posterne, men regeringsstyrker generobrede dem i en modoffensiv, oplyser myndighederne.

- Fjenden har nu mistet alle områder, den havde indtaget, og lidt voldsomme tab, siger Attaullah Afghan, leder af provinsrådet i Helmand.

Taliban hævder på sin side, at dusinvis af afghanske soldater er blevet dræbt i kampene. De stridende parter i Afghanistan er kendt for at overdrive modpartens tabstal.

Annonce

I flere andre provinser har der også været meldinger om kampe de seneste dage, efter at USA begyndte at trække sine resterende cirka 2500 soldater ud af landet.

USA og andre Nato-lande, heriblandt Danmark, har haft militær tilstedeværelse i Afghanistan i næsten 20 år. Invasionen blev udløst af angrebet mod USA 11. september 2001.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE