cookie-og-privatlivspolitik
- I går var jeg optimistisk med forbehold. I dag er jeg mere forbeholden end optimistisk, skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter før EU-topmøde om topposter.
- I går var jeg optimistisk med forbehold. I dag er jeg mere forbeholden end optimistisk, skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter før EU-topmøde om topposter.
Foto: Pool/Reuters

Udland

Tusk har tabt optimismen før topmøde om topjob

Det hele så lysere ud onsdag, skriver EU-præsidenten, som har holdt møder med alle stats- og regeringschefer.
20. juni 2019 kl. 15:51

Annonce

EU-præsident Donald Tusk har holdt de sidste konsultationer før et EU-topmøde om fordeling af topposter, og hans humør er ikke blevet bedre - tværtimod.

- I går var jeg optimistisk med forbehold. I dag er jeg mere forbeholden end optimistisk, skriver han på Twitter.

Beskeden om den nedadgående tendens i optimismen er tilføjet et billede fra EU-præsidentens møde torsdag med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

En talsmand for EU-præsidenten kan ikke uddybe, hvorfor Tusk har mistet optimismen. Han konstaterer blot, at beskeden er sendt ud sammen med billedet.

Topmødet skulle være indledt klokken 15 torsdag med et kort visit af Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani. Men italieneren måtte vente.

Flere stats- og regeringschefer havde således gang i formøder, da klokken slog tre. Formentlig var de i gang med at diskutere navne til de fem topjob, der snart er ledige i EU.

Men kort inden klokken 16 gik de 28 stats- og regeringschefer ind til bordet, hvor de først skal drøfte en række emner, der ikke har noget med topposter at gøre.

De skal blandt andet forhandle om, hvorvidt EU skal have et konkret mål om klimaneutralitet i 2050, som enkelte EU-lande i øjeblikket blokerer.

EU-traktaten siger, at stats- og regeringscheferne skal nominere en kandidat som kommissionsformand, og at vedkommende derpå skal godkendes ved en afstemning i Europa-Parlamentet.

Merkel betonede på vej ind til topmødet, at hun vil modsætte sig, at man nominerer en kandidat, der ikke kan vinde opbakning i parlamentet.

Hun nævnte, at man skal have respekt for begge institutioner, som sammen vælger blandt kandidaterne til topposterne.

Blandt kandidaterne er den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I demokratiets og… 08. november 2019 kl. 12.54

AF: BJARKE ROSENKILDE

Massesugesstion for viderekommende. 06. november 2019 kl. 09.40

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 05. november 2019 kl. 17.08

AF: JOHN WENNERWALD

Lønnen stikker af 03. november 2019 kl. 21.55

Annonce