cookie-og-privatlivspolitik
Ruslands præsident, Vladimir Putin, tager tirsdag i byen Sotji imod Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Situationen i Syrien er på dagsordenen.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, tager tirsdag i byen Sotji imod Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Situationen i Syrien er på dagsordenen.
Foto: Alexey Druzhinin/Ritzau Scanpix

Udland

Tyrkiet og Rusland aftaler fælles patruljer i det nordlige Syrien

Efter møde med Putin erklærer Tyrkiets præsident sig villig til at forlænge våbenhvile i sikker zone i Syrien.
22. oktober 2019 kl. 18:57 Af Ritzau

Annonce

Tyrkiet og Rusland har tirsdag under et møde i den russiske by Sotji aftalt, at de skal gennemføre fælles patruljer i et bælte ved grænsen i det nordøstlige Syrien.

Det oplyser udenrigsminister Sergej Lavrov efter mødet mellem præsident Vladimir Putin og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Samtidig har Tyrkiet givet tilsagn om at forlænge sin våbenhvile i den såkaldte sikre zone i det nordøstlige Syrien. Den kurdiske milits YPG har yderligere 150 timer til at rømme området. Det svarer til lidt over seks dage.

Men kurderne har tirsdag fortalt USA, at YPG allerede har forladt området.

Det oplyser en amerikansk embedsmand ifølge AFP.

Redur Kalil, der repræsenterer kurderne i det nordøstlige Syrien, siger, at kurderne fuldt ud har levet op til aftalen om våbenhvile, som USA og Tyrkiet blev enige om at sætte i værk i sidste uge.

Den ville formelt udløbe tirsdag aften.

- Vi har fuldt ud overholdt betingelserne for våbenhvileaftalen. Vi har trukket alle vore militær- og sikkerhedsstyrker væk fra området, hvor der er militære operationer. Lige fra Ras al-Ain i øst til Tell Abyad i vest, siger han.

Zonen er et bælte langs Syriens nordøstlige grænse, som Tyrkiet vil gøre til et sikkert område.

Beskeden om, at Rusland og Tyrkiet i fællesskab vil patruljere i zonen i det nordøstlige Syrien, kommer næsten samtidig med, at den tyske forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer, har foreslået, at Europa stiller med en militær styrke til at overvåge den sikre zone.

Den tyrkiske hær krydsede for lidt over to uger siden ind i Syrien, for at drive YPG tilbage. Tyrkiet omtaler kurderne som terrorister.

YPG og den lokale kurdiske ledelse i det nordøstlige Syrien har været USA's allierede i kampen mod Islamisk Stat og det selvudråbte kalifat i Syrien og Irak.

Præsident Donald Trump gav alliancen et banesår, da han tidligere på måneden meddelte, at en amerikansk styrke på mindre end 2000 soldater ville blive trukket ud af det nordøstlige Syrien.

Styrken havde samarbejdet med YPG i kampen mod Islamisk Stat.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce