cookie-og-privatlivspolitik
Det tyske venstrefløjsparti Die Linke fik en ordentlig lussing ved det tyske valg, hvor det næsten blev halveret i forhold til 2017.
Det tyske venstrefløjsparti Die Linke fik en ordentlig lussing ved det tyske valg, hvor det næsten blev halveret i forhold til 2017.
Foto: Jan Zappner/Ritzau Scanpix

Udland

Tysk venstrefløjsparti bliver i Forbundsdagen trods skidt valg

Venstrefløjspartiet Die Linke går stort tilbage ved det tyske valg, men beholder sin plads i Forbundsdagen.
27. september 2021 kl. 05:12 Af Ritzau

Det tyske venstrefløjsparti Die Linke har fået 4,9 procent af stemmerne ved søndagens valg til Forbundsdagen i Tyskland.

På trods af at partiet dermed ikke er kommet over spærregrænsen på fem procent, så vil det dog stadig være repræsenteret i Forbundsdagen.

Det skriver nyhedsbureauet AFP, efter at endelige resultater ligger klar.

Resultatet viser, at Die Linke bliver næsten halveret i forhold til seneste valg i 2017. Her fik partiet 9,2 procent af stemmerne.

Die Linke kan trods valgresultatet stadig se frem til at være repræsenteret i Forbundsdagen. Det skyldes, at der gennem det særlige tyske valgsystem, hvor alle har to stemmer, også vælges kandidater direkte til Forbundsdagen.

Annonce

Hvis et parti sikrer sig mindst tre direkte kandidater, vil partiet komme ind i Forbundsdagen - også selv om det egentlig ikke har klaret spærregrænsen.

Die Linkes størrelse i Forbundsdagen bliver dog stadig kraftigt reduceret efter søndagens valg. Partiet går således fra 69 til 39 mandater. Det svarer til, at partiet har kunnet beholde cirka tre ud af fem af sine mandater.

Allerede søndag aften stod det klart ud fra de indledende prognoser, at Die Linke kunne få svært ved at nå over spærregrænsen.

Det fik tv-stationen WDR til at melde ud, at Die Linkes top kan glemme alt håb om at indgå i en regering ledet af det socialdemokratiske SPD, der er endt som det største parti ved valget med 25,7 procent af stemmerne.

I en tale på valgaftenen erkendte spidskandidat Dietmar Bartsch da også, at partiet nu ser sig som en del af oppositionen i Forbundsdagen.

Annonce

- Vores plads i den tyske Forbundsdag vil være i opposition, sagde han.

Partiet var ellers blevet nævnt som en potentiel regeringsmulighed sammen med SPD og De Grønne.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE