cookie-og-privatlivspolitik

Udland

USA fordømmer uberettiget magtanvendelse i Hongkong

USA opfordrer Kinas regering til at beskytte Hongkongs demokratiske levemåde, siger amerikansk embedsmand.
18. november 2019 kl. 03:54 Af Ritzau

Annonce

USA forventer, at den kinesiske regering ærer sine forpligtelser under den kinesisk-britiske fælleserklæring. Regeringen bør ligeledes beskytte Hongkongs frihed, juridiske system og demokratiske levemåde.

Det siger en højtstående embedsmand i præsident Donald Trumps administration.

USA fordømmer den "uberettigede magtanvendelse" i Hongkong, siger den unavngivne embedsmand.

- Vi fordømmer den uberettigede magtanvendelse og opfordrer alle parter til at afstå fra vold og indgå i en konstruktiv dialog, siger embedsmanden.

- Som præsidenten har sagt, så forventer USA, at Beijing overholder sine forpligtelser i henhold til den kinesisk-britiske fælleserklæring og beskytter Hongkongs frihed, retssystem og demokratiske levemåde.

Udmeldingen kommer, mens der er voldsomme sammenstød mellem politiet i Hongkong og demonstranter, som har barrikaderet sig på et universitet i byen.

Kina og Storbritannien enedes i 1984 om fælleserklæringen Sino-British Joint Declaration.

Aftalen sikrer territoriets unikke karakter, herunder politiske og økonomiske frihedsrettigheder, som strider imod det kommunistiske system, der gælder i resten af Kina. Med andre ord: Ét land, to systemer-konceptet.

Sino-British Joint Declaration gav kineserne Hongkong tilbage, hvilket skete i 1997, hvor Hongkong overgik fra at være en britisk kronkoloni til at være en særlig, administrativ region i Kina.

Mandag morgen lokal tid har politiet i Hongkong afspærret byens polytekniske universitet, hvor hundredvis af studerende har barrikaderet sig.

På tv-billeder ses en omfattende brand ved en af universitetets indgange, efter at demonstranter har kastet molotovcocktails mod politiet for at afværge, at betjente lykkes med at komme ind på universitetet.

I sit forsøg på at storme universitetet har politiet brugt vandkanoner, tåregas og pansrede køretøjer natten igennem, og det er endt i voldsomme sammenstød.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce