cookie-og-privatlivspolitik
Med fodlænke om anklen forlader Huaweis finanschef, Meng Wanzhou, sit hus i Vancouver i Canada for at deltage i et retsmøde fredag. Det ventes at resultere i, at hun kan rejse hjem til Kina efter knap tre års ufrivilligt ophold i Canada.
Med fodlænke om anklen forlader Huaweis finanschef, Meng Wanzhou, sit hus i Vancouver i Canada for at deltage i et retsmøde fredag. Det ventes at resultere i, at hun kan rejse hjem til Kina efter knap tre års ufrivilligt ophold i Canada.
Foto: Jesse Winter/Reuters

Udland

USA indgår aftale med Huawei om at frigive finanschef

Huawei-chef, der har været tilbageholdt i Canada i knap tre år, er lørdag nat på vej hjem til Kina igen.
24. september 2021 kl. 19:29 Af Ritzau

USA har indgået en aftale med den kinesiske telegigant Huawei om at lade selskabets finanschef, Meng Wanzhou, forlade Canada og rejse hjem til Kina.

Hun blev tilbageholdt under en mellemlanding i Vancouver i Canada i december 2018.

Meng blev pågrebet på baggrund af en amerikansk udleveringsanmodning, efter at Huawei blev anklaget for at have brudt USA's sanktioner mod Iran.

Den aftale, som USA's justitsministerium fredag har indgået med Huawei, indebærer, at Meng Wanzhou erkender en række fakta i sagen.

Den tilbageholdte finanschef deltog via video fra Vancouver i et retsmøde fredag.

Annonce

Her afviste hun endnu en gang at være skyldig i de anklager om spionage og økonomisk svindel, som USA har rettet mod hende.

Men hun erkendte en række fakta i sagen.

Ifølge USA's justitsministerium har Meng også indrømmet, at hun ikke fortalte sandheden om Huaweis forretninger i Iran.

Den aftale, der nu er indgået, betyder, at justitsministeriet udskyder retsforfølgelse af hende til december 2022. Hvis hun til den tid har overholdt de betingelser, der er aftalt, vil tiltalen helt blive droppet.

Aftalen indebærer også, at USA vil opgive at få Meng udleveret fra Canada. Det betyder, at hun kan forlade Canada, hvilket hun allerede gjorde fredag aften lokal tid.

Annonce

På billeder fra canadisk tv kan man således se Wanzhou boarde et fly på vej mod den kinesiske by Shenzhen.

Aftalen mellem USA og Huawei omfatter kun Meng Wanzhou. USA opretholder andre sigtelser mod selskabet, meddeler justitsministeriet fredag aften dansk tid.

Frigivelsen af Meng ventes at lette spændingerne mellem USA og Kina.

Da hun blev anholdt i Canada for knap tre år siden, førte det til en kraftig forværring i Kinas forhold til USA og Canada.

Frigivelsen har også åbnet for løsladelsen af to canadiere, der sad fængslet i Kina. Det er forretningsmanden Michael Spavor og den tidligere diplomat Michael Kovrig.

Annonce

I august idømte en kinesisk domstol Spavor 11 års fængsel for spionage.

De to canadiere blev anholdt i Kina kort efter, at Meng blev tilbageholdt i Canada i 2018.

Men natten til lørdag dansk tid oplyser Canadas premierminister, Justin Trudeau, at de to canadiere er blevet løsladt, og at de er på vej til deres hjemland.

De forventes ifølge premierministeren at lande i Canada lørdag morgen lokal tid.

Den 49-årige Meng Wanzhou er datter af Huaweis grundlægger, Ren Zhengfei. Flere iagttagere mener, at hun vil overtage ledelsen af selskabet efter sin i dag 74-årige far.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE