cookie-og-privatlivspolitik
Mark Esper siger i et interview med CBS-programmet "Face The Nation", at amerikanske soldater ikke vil fanges mellem de kurdisk-ledede SDF-styrker og den tyrkiske hær og dens allierede militser i det nordlige Syrien. (Arkivfoto)
Mark Esper siger i et interview med CBS-programmet "Face The Nation", at amerikanske soldater ikke vil fanges mellem de kurdisk-ledede SDF-styrker og den tyrkiske hær og dens allierede militser i det nordlige Syrien. (Arkivfoto)
Foto: Erin Scott/Reuters

Udland

USA trækker soldater væk fra kampe i det nordlige Syrien

Tyrkiet har udvidet sine planer for en militær offensiv i Syrien, siger USA's forsvarsminister.
13. oktober 2019 kl. 14:58 Af Ritzau

Annonce

USA's præsident Donald Trump har lørdag aften amerikansk tid givet ordrer til, at de omkring 1000 amerikanske soldater, der befinder sig forskellige steder i det nordlige Syrien, skal trække sig længere væk fra kampene mellem kurdiske og tyrkiske styrker.

Det siger USA's forsvarsminister, Mark Esper til tv-programmet Face The Nation på kanalen CBS.

For en uge siden gav præsidenten ordre til, at nogle af de amerikanske soldater i den del af det nordlige Syrien, hvor Tyrkiet havde planer om en offensiv, skulle skifte position, så de ikke blev fanget nær kampene.

Onsdag indledte tyrkerne sin offensiv, der hovedsageligt er rettet mod de kurdisk-ledede styrker, der kontrollerer et stort stykke af det nordlige og særligt det nordøstlige Syrien.

Siden har der været uafbrudte kampe i og omkring nogle grænsebyer på den syrisk-tyrkiske grænse.

Men de tyrkiske planer rækker dybere ind i Syrien, end amerikanerne først troede, og derfor rykkes de amerikanske styrker nu længere væk, forklarer Mark Esper i et interview med Face The Nation, der sendes søndag.

- I de seneste 24 timer er vi blevet bevidst om, at (tyrkerne, red.) sandsynligvis har tænkt sig at udvide deres angreb længere sydpå end oprindeligt planlagt og også mod vest, siger Esper ifølge CBS i interviewet.

- Vi er også inden for de seneste 24 timer blevet bevidst om, at SDF (de kurdisk-ledede styrker, red.) forsøger at lave en aftale med den syriske regering og russerne om et modangreb mod tyrkerne.

- Så vi ville have amerikanske soldater fanget mellem to fremstormende hære, og det er en uholdbar situation.

Det fremgår ikke tydeligt fra CBS' artikel om interviewet, hvorvidt de amerikanske soldater skal stationeres et andet sted i Syrien, eller de skal helt ud af landet.

Samtidig med offentliggørelsen af interviewet har præsident Donald Trump selv skrevet på Twitter:

- Meget smart ikke at være involveret i de intense kampe langs den tyrkiske grænse for en gangs skyld. De der fejlagtigt fik os ind i mellemøstkrigene kæmper stadig for at kæmpe.

- De har ingen idé om, hvor dårlige en beslutning de har truffet.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce