cookie-og-privatlivspolitik
USA vil gennemføre en diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina i 2022.
USA vil gennemføre en diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina i 2022.
Foto: Ng Han Guan/Ritzau Scanpix

Udland

USA vil gennemføre diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina

I protest mod krænkelser af menneskerettighederne vil USA's administration ikke deltage i vinter-OL i Kina.
06. december 2021 kl. 19:38 Af Ritzau

USA varsler en diplomatisk boykot af vinter-OL i Beijing i februar 2022. Det skriver blandt andre nyhedsbureauet Reuters og NBC News.

En diplomatisk boykot betyder, at USA ikke vil sende officielle, politiske repræsentanter. Atleter fra USA vil dog fortsat deltage.

- Præsident Bidens administration vil ikke sende nogen diplomatisk eller officiel repræsentation til vinter-OL i Beijing i 2022 på grund af det igangværende folkedrab og de forbrydelser mod menneskeheden, der foregår i Xinjiang, samt andre krænkelser af menneskerettighederne, siger talskvinde for Det Hvide Hus Jen Psaki.

Xinjiang er den provins i Kina, hvor befolkningsgruppen uighurerne bor. Uighurerne, der hovedsageligt er sunnimuslimer, er af Kina blevet beskyldt for at stå bag en terrorkampagne.

Kina beskyldes for at stå bag massefængslinger, masseovervågning og undertrykkelse af gruppen.

Annonce

Det har ført til diplomatisk pres mod Kina fra ikke mindst amerikanske politikere, hvoraf flere længe har opfordret til diplomatiske sanktioner. Der i blandt en boykot af vinter-OL.

Tidligere mandag var det rygtedes, at USA barslede med en diplomatisk boykot, hvilket talsperson for det kinesiske udenrigsministerium Zhao Lijian reagerede på:

- USA skal holde op med at politisere sport og tale en såkaldt diplomatisk boykot op, da det ellers vil påvirke den amerikansk-kinesiske dialog og samarbejde på mange vigtige områder, sagde han ifølge CNN.

Den amerikanske diplomatiske boykot støttes mandag aften i Danmark af Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

- Danmark burde gøre det samme. Det vil sende det stærkest mulige politiske signal til det kommunistiske styre i Kina mod deres ageren i blandt andet Hongkong. Der er behov for, at vi tager politisk afstand, siger han.

Annonce

Han siger desuden, at det tyder på, at USA har ret, når det siger, at der foregår decideret folkedrab i Xinjiang:

- De FN-rapporter, der kommer ud, tyder desværre på, at det er korrekt. Og grunden til, at vi ikke kan få beviser for det, er fordi, at styret i Kina gør alt for, at vidner ikke komme frem. Men indicierne tyder voldsomt på, at vi oplever et reelt folkedrab.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE