cookie-og-privatlivspolitik
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har beordret øget beskyttelse af hviderussere, der er flygtet fra deres hjemland.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har beordret øget beskyttelse af hviderussere, der er flygtet fra deres hjemland.
Foto: Stefanie Loos/Reuters

Udland

Ukraine øger sikkerhed for hviderussere efter dødsfald

Efter ngo-leders mistænkelige død skærper Ukraine beskyttelse af hviderussere, der har søgt eksil i landet.
04. august 2021 kl. 14:43 Af Ritzau

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, beordrer, at beskyttelsen af hviderussiske dissidenter og hviderussere i eksil i landet skal øges.

Det sker, efter at Vitalij Sjisjov, der ledede en ngo i Ukraines hovedstad, Kijev, der hjælper hviderussere med at flygte, mandag blev fundet hængt i en park under mistænkelige omstændigheder.

- Enhver hviderusser, der kan blive et mål for kriminelle på grund af politisk ståsted, må og skal modtage særlig beskyttelse, siger Volodymyr Zelenskij ifølge Reuters.

Risikoen for hviderussere, der kritiserer landets regime under Aleksandr Lukasjenko, er øget betydeligt det seneste år. Efter valget i Hviderusland i 2020 opstod der protester mod Lukasjenko.

Dem har styret slået hårdt ned på med vold, anholdelser og politiske fanger, der er forsvundet.

Annonce

Tidligere i år tvang Hviderusland et fly, der var på vej fra Grækenland til Litauen, ned i landet for at arrestere en regeringskritisk debattør, der sad i flyet.

Og i denne uge blev altså Vitalij Sjisjov, der arbejdede for at hjælpe hviderussere, der går i eksil i Ukraine, fundet hængt i en park i Kijev.

- Der er ingen tvivl om, at det er en operation planlagt af tjekister for at dræbe en hviderusser, der udgjorde en reel fare for regimet, skrev hans ngo, Det Hviderussiske Hus, tirsdag.

Tjekist betyder et medlem af tjekaen, der var det første, hemmelige politiske politi under bolsjevismen startet af Vladimir Lenin i 1917 og en forløber for KGB. Ordet bliver nu brugt om politisk politi i Rusland og andre tidligere sovjetstater.

I takt med at Hvideruslands styre har slået hårdere og hårdere ned på modstandere og demonstranter, er lande som Polen, Ukraine og Litauen blevet tilflugtssteder.

Annonce

Onsdag er eksempelvis den hviderussiske atlet Kristina Timanovskaya på vej fra OL i Japan til Polen, hvor hun søger beskyttelse. Det sker, fordi hun frygtede at ryge i fængsel i Hviderusland, da hun havde kritiseret det hviderussiske atletikforbund.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE