cookie-og-privatlivspolitik
Premierminister Theresa May var også på talerstolen onsdag i Underhuset, hvor der skulle stemmes om et forslag om at forsøg at udelukke et brexit uden aftale.
Premierminister Theresa May var også på talerstolen onsdag i Underhuset, hvor der skulle stemmes om et forslag om at forsøg at udelukke et brexit uden aftale.
Foto: Ho/Ritzau Scanpix

Udland

Underhuset afviser forsøg på at udelukke brexit uden aftale

Flere britiske politikere frygter, at den næste britiske premierminister presser brexit igennem uanset hvad.
12. juni 2019 kl. 18:16

Annonce

Det britiske parlament har onsdag eftermiddag sagt nej til et forslag om at forsøge at udelukke et brexit uden aftale.

Det står klart efter en afstemning i det britiske Underhus.

Forslaget, der blev nedstemt med stemmerne 309-298, ville have givet parlamentet mulighed for senere på måneden at implementere lovgivning, der ville kunne forhindre brexit uden aftale.

Det er uklart, hvilken lovgivning der skulle være tale om.

Ti politikere fra Det Konservative Parti kæmper om at blive den næste britiske premierminister, efter at Theresa May har meddelt sin afgang.

Nogle af dem, heriblandt Boris Johnson, har meddelt, at man vil gå efter et brexit senest den 31. oktober - aftale eller ej.

Deres modstandere frygter derfor, at en kommende premierminister vil tvinge brexit igennem. De frygter, at et brexit uden aftale vil skade Storbritannien voldsomt både politisk og økonomisk.

De har derfor svoret, at de vil finde en måde at udelukke det på.

- Det her er blot begyndelsen. Det er ikke enden på vores forsøg på at stoppe et brexit uden aftale.

- Labour er klar til at bruge alle løsninger for at beskytte job, økonomien og samfundet fra de katastrofale konsekvenser ved et brexit uden aftale, siger Labours brexittalsmand, Keir Starmer, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den nuværende og afgående britiske premierminister, Theresa May, har flere gange forsøgt at få stemt en aftale igennem i det britiske parlament.

En lang række forskellige løsninger er også blevet præsenteret for parlamentet. Hidtil er det dog ikke lykkedes for de britiske parlamentsmedlemmer at samle flertal for et eneste forslag.

Briterne stod oprindeligt til at forlade EU den 29. marts. Men det er blevet udskudt, og nu hedder datoen senest 31. oktober.

Det britiske parlament kan ikke egenhændigt beslutte, at det vil udskyde brexit. Det kræver, at EU går med til det.

Derfor kan parlamentet heller ikke selv udelukke et brexit uden aftale. Hvis der ikke er indgået en aftale med EU inden 31. oktober - og EU ikke går med til en udskydelse - er det nemlig, præcis hvad der vil ske.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Dyrere cigaretter 22. september 2019 kl. 20.56

AF: FREDDIE EHLERS

Diget ved Østersøen 19. september 2019 kl. 18.32

AF: ANTON EBSEN

Hejs flaget! 18. september 2019 kl. 10.47

AF: JOHN WENNERWALD

Betaling ved kasse et 15. september 2019 kl. 19.41

AF: SVEND ERIK WINTERFELDT

Dårlig stil Gedser 12. september 2019 kl. 13.16

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's fremtid? 11. september 2019 kl. 18.07

Annonce