cookie-og-privatlivspolitik
EU-kommissær for værdier og åbenhed Vera Jourova skal fjernes fra jobbet, mener Ungarns premierminister, Viktor Orbán, som siger, at kommissæren har udtalt sig nedsættende om Ungarn.
EU-kommissær for værdier og åbenhed Vera Jourova skal fjernes fra jobbet, mener Ungarns premierminister, Viktor Orbán, som siger, at kommissæren har udtalt sig nedsættende om Ungarn.
Foto: Pool/Reuters

Udland

Ungarn kræver EU-kommissær fjernet efter nedsættende ord

Premierminister Viktor Orbán vil ikke finde sig i EU-kommissærs ord om, at Ungarn "bygger et sygt demokrati".
29. september 2020 kl. 10:46 Af Ritzau

Annonce

Ungarn "afbryder alle forbindelser" med EU-Kommissionens næstformand Vera Jourová. Regeringen i Budapest kræver kommissæren for EU-værdier og åbenhed fjernet fra posten.

Det skiver premierminister Viktor Orbán i et åbent brev, som hans talsmand har lagt frem på sociale medier.

Orbán begrunder kravet med, at Jourová har omtalt Ungarn som et "sygt demokrati", og hun har fornærmet ungarerne ved ifølge regeringschefen at fremføre, at de ikke kan danne en selvstændig mening.

- De udtalelser er ikke blot et personligt angreb på Ungarns demokratisk valgte regering. De er også nedsættende over for Ungarn og ungarerne. Det første er upassende. Det sidste er uacceptabelt, skriver Orbán.

Brevet er rettet til EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som vil besvare det, bekræfter en talsperson.

- Formand Ursula von der Leyen arbejder tæt sammen med næstformand Vera Jourová om retsstatsprincipperne, og næstformanden har formandens fulde tillid, siger talspersonen.

Hun tilføjer, at EU-Kommissionens "bekymring over retsstatstilstanden i Ungarn er velkendt".

- Den vil blive behandlet i retsstatsrapporterne, som bliver vedtaget i morgen. I disse behandler vi retsstatsprincipperne i alle medlemslande. De danner grundlag for dialog med landene og med EU-Parlamentet, siger hun.

Forholdet mellem Ungarn og skiftende EU-kommissærer for værdier har været anstrengt længe. Tidligere førte Ungarns regering kampagner mod Frans Timmermans, som før sad på den upopulære post.

Fredag trykte det tyske medie Spiegel et interview med Jourova. Det er det, som har fået Orbán til tasterne.

Til Spiegel sagde kommissæren, at "Orbán er glad for at sige, at han bygger et illiberalt demokrati. Jeg vil sige, at han bygger et sygt demokrati". Det tyske medie citerede hende for ordet "krank", der kan oversættes til syg.

Brevet fra den ungarske regeringschef kommer, dagen før at EU-Kommissionen ventes at fremlægge rapporter om retsstatens tilstand i de 27 medlemslande. Det er første gang, at sådanne rapporter udarbejdes.

Der føres aktuelt en artikel 7-procedure mod Ungarn for problemer med retsstatsprincipperne, og det kan føre til, at de andre lande fratager landet rettigheder.

I realiteten vil det næppe ske, da alle andre lande skal være enige om sanktioner. Der er også en artikel 7-procedure mod Polen, og de to lande kan sammen sikre sig imod eksempelvis at få frataget stemmeretten.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.23

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

Annonce