cookie-og-privatlivspolitik
Svetlana Tikhanovskaja, 37-årig sproglærer og oversætter, som er mor til to, fremstår som den vigtigste udfordrer til Hvideruslands præsident Lukasjenko. Hun sagde dagen før valget, at Lukasjenko og hans allierede ville snyde med stemmeoptællingen.
Svetlana Tikhanovskaja, 37-årig sproglærer og oversætter, som er mor til to, fremstår som den vigtigste udfordrer til Hvideruslands præsident Lukasjenko. Hun sagde dagen før valget, at Lukasjenko og hans allierede ville snyde med stemmeoptællingen.
Foto: Sergei Gapon/Ritzau Scanpix

Udland

Uro i Hviderusland efter påstået storsejr til præsident

Svetlana Tikhanovskaja anerkender ikke valgnederlag og opfordrer politiet til at begrænse magtanvendelse.
09. august 2020 kl. 19:29 Af Ritzau

Annonce

Svetlana Tikhanovskaja, som var den stærkeste udfordrer til den hviderussiske præsident ved søndagens præsidentvalg, siger, at hun ikke anerkender at have lidt nederlag ved valget.

- Der kan ikke være tale om at anerkende et sådant valgresultat, siger Tikhanovskajas talskvinde, Anna Krasulina, til dpa på valgaftenen i en åben udfordring af Lukasjenkpos regime.

- Dette resultat ligger milevidt fra nogen virkelighed, siger hun

Ifølge myndighederne fik Aleksandr Lukasjenko omkring 80 procent af stemmerne.

Der er udbrudt protester og gadekampe i Minsk og andre byer efter offentliggørelsen af en officiel måling fra valgkommissionen. Målingen giver Tikhanovskaja 6,8 procent af stemmerne, som dermed blev nummer to ifølge valgkommissionen.

Lukasjenko har været præsident i Hviderusland i flere årtier og bliver beskrevet som Europas sidste diktator.

Der udbrød gadekampe i Minsk mellem demonstranter og politi sent søndag aften efter præsidentvalget. Politiet anvendte chokgranater mod demonstranter i Minsk, der råbte, at stemmeoptællingen var svindel, siger øjenvidner og lokale medierapporter.

I en erklæring udsendt omkring midnatstid opfordrer Svetlana Tikhanovskaja landets politi og specialstyrker til ikke at anvende magt i forbindelse med protesterne.

- Jeg beder alle, der nu træffer beslutninger, og frem for alt de befalingshavende for specialstyrkerne: Brug ikke magt mod fredelige civile, siger hun i erklæringen ifølge en oversættelse, der er lagt ud på Facebook-gruppen East and Southeast European News Group - Copenhagen.

Svetlana Tikhanovskaja understreger, at hun og hendes støtter "kun handler inden for lovens rammer og udelukkende fredeligt".

- Igen beder jeg politiet og indenrigsstyrkerne om at huske, at de er en del af folket. Stands volden! udtaler hun.

At hun overhovedet stillede op til søndagens valg skyldes, at hendes mand, bloggeren Sergej Tikhanovskij, som var en Lukasjenkos udfordrere, blev fængslet. Det fik hende til at træde i hans sted.

Hun har ved demonstrationer i hovedstaden, Minsk, kunnet samle titusinder af mennesker, der udtrykker deres lede over præsidenten.

Hun sagde dagen før valget, at Lukasjenko og hans allierede ville snyde med stemmeoptællingen.

- Der er ikke noget håb om, at de vil tælle stemmer på ærlig vis. Vi må være realistiske, sagde Tikhanovskaja til AFP lørdag.

Hun oplyste, at oppositionen vil gennemføre en alternativ stemmeoptælling.

Ingen uafhængige observatører har kunnet kigge valgmyndighederne i kortene.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) bekræftede for få dage siden, at det ikke ville have observatører på plads.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce