cookie-og-privatlivspolitik
Martin Iversen er klar med en nyhed til påskebordet.
Martin Iversen er klar med en nyhed til påskebordet.
Foto: Lars Henriksen

Ugeavisen Guldborgsund

... og resten er en hemmelighed!

I denne uge udlodder Falster Destilleri & Bryghus og Ugeavisen 12 flasker af den nye lokalt bryggede Falster Akvavit.
17. marts 2021 kl. 06:40 Af Katrine Sabroe Christensen

KONKURRENCE Hjemmebrænding har eksisteret alle steder i Danmark siden 1500-tallet og frem. I 1768 blev hjemmebrænding forbudt af staten, og i 1773 fik købssteder eneret på brændevinsbrænderi.

Fra 1800-1850 var der hele 10 brændevinsbrænderier i Nykøbing, da der var flest. Den mest kendte var Isak Sidenius på Prinsholmgrunden. I samme periode var der hele 12 brændevinsbrænderier i Maribo. Men i 1881 lukkede det sidste brænderi i Maribo, og De Danske Spritfabrikker får monopol i Danmark.

Det er senere blevet ophævet. Nu er vi nået til 2021, og det er en stor glæde for Martin Iversen fra Falster Destilleri & Bryghus i Væggerløse at kunne præsentere en lokalproduceret akvavit til påskebordet - det er 140 år siden, det er sket sidst. Han ejer det eneste godkendte destilleri på Lolland-Falster.

- Denne nye Falster Akvavit er en mild, blød og velsmagende akvavit med fine citrusnoter og fin sødme, og jeg tænker, den vil gøre sig godt til det danske frokostbord. Den kan nydes fra fem grader, men den kan med fordel skænkes ved stuetemperatur. Det er en akvavit, der samler bordet, forklarer Martin Iversen, der tilføjer, at nogle af hovedingredienserne i akvavit er kommen og dild.

Falster Destilleri & Bryghus er et familieforetagende, og blandt andet Martins to sønner Benjamin og Casper har været inde over fremstillingen.

Annonce

- Vi er virkelig gået i dybden med smagen - har fortyndet og forstærket noterne. Opskriften er selvfølgelig en hemmelighed - men til gengæld er vi ikke bange for at fortælle alle, at den skal prøves, smiler Martin Iversen, der afslører, at der også er andre spændende nyheder på vej.

Det er Martins kreative datter, Christina, der har tegnet alle etiketterne til virksomhedens produkter - også til akvavitten, hvor der er brugt en illustration af en køn pige iført en blomstret kjole og en stor, svungen sommerhat.

- Vi mistede desværre Christina sidste år, men det er dejligt, at hun stadig er med os, og at vi kan bruge hendes fine tegninger på vores produkter. Til minde om Christina støtter vi børn, sårbare mennesker og naturen. Af alt salg i Falster Destilleri går 5 procent direkte til forskellige formål, som hun ville have ønsket, fortæller Martin Iversen.

Du kan købe Falster Akvavitten i butikken i Væggerløse, hos lokale vinhandlere, blomsterhandlere, og når det bliver muligt, vil den også blive serveret på barer og restauranter i lokalområdet.

Butikken holder åbent fredag fra klokken 12 til 16, og lørdag fra klokken 10 til 12.

Annonce

Konkurrence

Men du kan også være heldig at vinde en flaske - for sammen med Ugeavisen er Martin Iversen klar med en læserkonkurrence, hvor der er 12 flasker på højkant i denne uge. For at deltage i lodtrækningen skal du svare rigtigt på følgende spørgsmål:

Hvilke to smagsnoter kendetegner en akvavit?

Send dit svar til konkurrencer@ugeavisen-guld.dk senest onsdag 24. marts. De 12 vindere vil blive offentliggjort i Ugeavisen, og kan herefter hente deres præmie i Ugeavisens reception, Tværgade 20 i Nykøbing.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce
ANNONCE