Annonce
Ugeavisen Guldborgsund

Da krigens rædsler drev i land

Bogen er på 328 sider og indeholder også autentiske billeder fra redningsaktionen af de 345 udsultede KZ-fangere i kulprammen. Foto: Privat

Mens beboerne på Møn 5. maj 1945 langsomt vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en ramponeret flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Nede i lastens stinkende og jamrende mørke befandt sig 345 udsultede, syge og døende fanger fra koncentrationslejren Stutthof i det tyskbesatte Polen - og en redningsaktion uden sidestykke tog sin begyndelse....

MØN På Danmarks befrielsesdag 5. maj udkommer en bog med titlen "Skibet fra helvede - Da Anden Verdenskrigs rædsler drev i land på Møn".

Bogen er skrevet af de to lollikkere Jesper Clemmensen og Thomas Albrektsen, der fortæller den bemærkelsesværdige og hidtil underbelyste historie om dengang en kulpram fyldt med dødsyge og udsultede KZ-fanger fra koncentrationslejren Stutthof pludselig drev i land ved Klintholm Havn og et helt øsamfund trådte i karakter og iværksatte en gigantisk hjælpeaktion.

"Skibet fra helvede" er historien om hvordan en gruppe lokale modstandsfolk, læger, sygeplejersker og Dansk Røde Kors-medlemmer satte deres eget liv på spil, da Anden Verdenskrigs rædsler drev i land på Møn og satte befrielsesfesten på pause.

Mens beboerne på Møn den 5. maj 1945 langsomt vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en ramponeret flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Nede i lastens stinkende og jamrende mørke befandt sig 345 udsultede, syge og døende fanger fra koncentrationslejren Stutthof i det tyskbesatte Polen - og en redningsaktion uden sidestykke tog sin begyndelse.

Det er fortællingen om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed, men også en historie om at blive reddet fra ondskab og uhyrligheder og leve med minderne om rædslerne og tabet af familie og fædreland.

- Jesper og jeg har sammen skrevet bogen gennem blandt andet beretninger, breve, fotografier, dokumenter, officielle skrivelser og dagbøger. På den måde kan vi beskrive, hvordan redningsaktionen på Møn udspillede sig, fortæller journalist Thomas Albrektsen, der også har en kort fortid redaktionerne på Ugeavisen Guldborgsund og Folketidende.

- Men vi kan også fortælle, hvor mange af KZ-fangerne kom frem. Hvem de var, hvorfor de var blevet arresteret af nazisterne, og hvad der blev af dem efter redningsaktionen, understreger han.

Peter Veedol i Gedser

En del af dem bosatte sig i Danmark, og polske Piotr Mierzejewski forelskede sig i en lokal kvinde med polske rødder fra Falster, som han giftede sig med.

I mange år drev de tankstationen i udkanten af Gedser, hvor han blev kendt som Peter Veedol, fordi tankstationen i en årrække solgte motorolien Veedol - og fordi det var nemmere at udtale for de lokale. Piotr blev et omdrejningspunkt i Danmarks sydligste by, hvor han sammen med konen drev tankstationen, et cafeteria og udlejede små feriehytter til overnattende gæster.

Da han senere skulle nyde sit otium og var stoppet på tankstationen, begyndte han i 1980'erne at køre nødhjælp til Polen sammen med frugtavleren Aksel Skou fra Fejø, fordi Polen havde indført krigsretstilstand.

De kørte med tøj, legetøj og medicin til blandt andet børnehjem og plejehjem.

- Han døde den 5. maj 1997 på Stege Sygehus med sin datter Dorte Simonsen ved sin side. Hun bor stadig i Kraghave og har fortalt sin fars historie, som er blevet til et helt spor i bogen, der også har et spor med selve redningsaktionen og et spor med Polens krigsskæbne under Anden Verdenskrig, fortæller Thomas Albrektsen.

  • Bogen er på 328 sider og indeholder også autentiske billeder fra redningsaktionen af de 345 udsultede KZ-fangere i kulprammen. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé