cookie-og-privatlivspolitik
Fra venstre er det salgschef hos GF Lolland-Falster og Møn, Morten Jensen, der sponserer de tre første lokale hjerteassistenter Flemming Hansen, Nicolai Lohse og Simone Trillingsgaard, yderst til højre direktør for Hjerteassistent Kim Pedersen.
Fra venstre er det salgschef hos GF Lolland-Falster og Møn, Morten Jensen, der sponserer de tre første lokale hjerteassistenter Flemming Hansen, Nicolai Lohse og Simone Trillingsgaard, yderst til højre direktør for Hjerteassistent Kim Pedersen.
Foto: Anders Knudsen

Ugeavisen Guldborgsund

De får personlige hjertestartere

Lolland, Falster og Møn har fået hver sin hjerteassistent.
24. august 2021 kl. 15:00 Af Lise Ravnkilde

FAKTA
Hjerteassistance er en privat og kommercielt drevet virksomhed, der har sat sig som mål at nedbringe dødeligheden ved akut opstået hjertestop. Via sponsorater fra virksomheder og fonde ønsker de at udbrede livreddende udstyr til de mange brandfolk, sygeplejersker, reddere og førstehjælpsinstruktører, der i deres fritid og på frivillig basis ønsker at redde flere liv.

Når alarmcentralen modtager et opkald, og derigennem kan identificere et hjertestop, afsendes der altid først en ambulance. Herefter aktiveres hjerteassistenterne. Det sker automatisk i et integreret system, hvor hjerteassistenterne lokaliseres via en app på deres mobiltelefoner.

Hjerteassistance er i fuld drift i Region Sjælland og forventer at være landsdækkende i løbet af i år.

NYKØBING Nicolai Lohse fra Nakskov arbejder til daglig som ambulancebehandler, Simone Trillingsgaard fra Møn er sygeplejerske med erfaring og uddannelse i akutmodtagelse, og Flemming Hansen fra Sundby er paramediciner. Fra i dag er de også hjerteassistenter i deres fritid. Selv om hverdagen er fyldt med dramatiske situationer, sygdom og død, så har de frivillige hjerteassistenter et stort ønske om at gøre en forskel. De ved nemlig, hvor betydningsfuldt det er, at den rette hjælp kommer i tide. Jo hurtigere, der gives førstehjælp i kraft af et stød, jo større chancer er der for, at den ramte overlever.

Mange steder i Danmark går der mange lange minutter, inden ambulancen med hjælp ankommer.

Flere steder i landet findes der hjerteløbere og akuthjælpere. Mennesker der, når de bliver kaldt, løber til den nærmeste hjertestarter og derefter til personen ramt af hjertestop.

Minutterne, der bruges på at finde en hjertestarter, kan spares, hvis hjertestarteren befinder sig i bilen hos den, der kan bruge den.

Det er tanken bag virksomheden Hjerteassistance. Den skaffer hjertestartere til kompetente frivillige gennem virksomhedssponsorater.

Annonce

Vil gøre en forskel

Torsdag fik Lolland, Falster og Møn hver sin første hjerteassistent. Det er den lokale afdeling af GF Forsikring, der sponserer udstyret til de tre første lokale hjerteassistenter.

Salgschef hos GF Lolland-Falster og Møn, Morten Jensen, fik en henvendelse fra sit netværk og var straks med.

- Jeg synes, det er fantastisk, hvis vi kan være med til at redde liv. Det er helt unikt, hvis vi kan betyde sådan en forskel for folk på Lolland, Falster og Møn, siger han.

GF Forsikrings sponsorat har sørget for udstyr til de tre første hjerteassistenter på Lolland-Falster og Møn. Hvis området skal dækkes helt ind, skal der findes sponsorer til i alt 100 frivillige.

Ifølge direktør hos Hjerteassistance, Kim Pedersen, er det ikke svært at finde de frivillige.

Annonce

- Der er mange brandfolk, ambulancereddere, sygeplejersker og andre sundhedsfaglige, der melder sig, fortæller han.

Og det er et krav, at man har en uddannelse på forhånd. Det har områdets tre første hjerteassistenter. Og for alle tre er det at gøre en forskel en af grundene til, at de har valgt også at bruge deres fritid på at redde menneskeliv.

- I mit daglige arbejde kan jeg se, det virker, når der bliver handlet hurtigt. Et stød, der genopliver, og folk lever i dag, siger Flemming Hansen.


Ønsker at hjælpe

Nicolai Lohse er tidligere hjerteløber. For ham betyder det meget, at han nu har hjertestarteren i sin bil.

- Det er jo det, der redder folk, at kunne give et stød hurtigt, siger han.

Annonce

For ham er der også et arbejdsperspektiv i konceptet med hjerteassistenter.

- Hvis jeg ved, der er en hjerteassistent, hvor jeg er på vej hen, ved jeg, der er nogen, der bruger hovedet og giver tryghed, siger han.

Simone Trillingsgaard bor på Østmøn, hvor der er meget lang vej hen for en ambulance.

- Jeg synes, det er en super idé, og jeg vil gerne være med til at hjælpe. Jeg når frem før en ambulance, fortæller hun.

Kim Pedersen fra Hjerteassistance kører selv rundt med en hjertestarter i sin bil.

Annonce

- Jeg har prøvet at være der to minutter før ambulancen, støde og genoplive en person, der nu går rundt i Holbæk. Det er det hele værd, siger han.

Konceptet findes i dag i hele Region Sjælland. Kim Pedersen håber, at det snart bliver udbredt i hele Danmark.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce
ANNONCE