cookie-og-privatlivspolitik
Prisen på stofmundbind i Tænks test går fra 20 til 160 kroner per styk.
Prisen på stofmundbind i Tænks test går fra 20 til 160 kroner per styk.
Foto: Forbrugerrådet Tænk

Ugeavisen Guldborgsund

Før du køber et stofmundbind

Stofmundbind er for mange et godt alternativ til engangsmundbind. Der er dog visse ting du skal vide før du køber et stofmundbind
02. december 2020 kl. 15:00 Af Katrine Sabroe Christensen

Annonce

DANMARK Forbrugerrådet Tænk har testet stofmundbind. Her kan du få råd og vejledning på baggrund af vores test.

Hvornår er et stofmundbind god nok beskyttelse?

Stofmundbind kan du bruge, når du er rask og rejser med tog, bus og fly. Stofmundbind kan du også bruge, på cafeer og andre steder, hvor myndighederne kræver at du bærer mundbind.

Stofmundbindene vil beskytte dig i variabel grad, afhængig af hvor godt de filtrerer. En vigtig del af at gå med mundbind er at beskytte andre, hvis du er smittet uden at vide det. Her vil stofmundbindene også være med til at beskytte andre.


Hvornår engangs mundbind

Engangsmundbind af typer I, II og IIR giver bedre beskyttelse og myndighederne anbefaler at du bruger engangsmundbind hvis: 

Hvis du er smittet eller mistænkt smittet.

Hvis du er særligt sårbar/øget risiko.

Hvis du er (tæt) sammen med en i øget risiko, som ikke er fra din egen husstand otte ting skal du se efter, når du køber mundbind.


Gode råd:

Det er svært at se på et stofmundbind, om det filtrerer godt. Her er forskellige råd du kan gå efter:

Vælg mundbind, som har:

Tre lag- det giver bedre beskyttelse.

Certificeringer fra andre lande: Et mundbind kan for eksempel have en fransk AFNOR godkendelse.

Blødt stof: Vælg gerne et med bomuld eller andet blødt materiale inderst, så det er behageligt mod huden.

Mulighed for justering: Vælg et mundbind, der kan justeres, eller hvor der er en god størrelsesguide. Med en størrelsesguide er der større sandsynlig for, at mundbindet passe dig og sidder til.

Sidder til: Jo bedre du kan få mundbindet til at sidde tæt, jo mere trækker du vejret gennem stoffet og dermed bliver mundbindet mere effektivt.

Næseklemme: Klemmen er ofte en fordel, særligt hvis du har briller.

Maskinvask ved min. 60 grader: Så det kan vaskes efter myndighedernes anbefalinger

Elastikker til ørerne.


Skal stofmundbind være godkendt?

Stofmundbind skal ikke være godkendt, og der er ikke krav om, at de skal testes for, hvor godt de virker. Der er en frivillig vejledning producenterne kan følge. Derfor kan det være svært at vide hvad du får, når du køber et stofmundbind.

Skal jeg vælge et stofmundbind, der er antibakterielt? Mundbind kan reklamere med antibakterielle egenskaber. Forbrugerrådet Tænk anbefaler ikke, at du vælger dette.

Reklamerer producenterne med at mundbind er antibakterielle eller lignende, skal de fortælle hvilket aktivstof, der er brugt.

Covid-19 er en virus og ikke en bakterie, så en antibakteriel effekt rammer ikke virus.


Stof eller engangs?

Prisen på stofmundbind i Tænks test går fra 20 til 160 kroner per styk. Prisen på engangsmundbind i testen, koster 3 kroner per styk.

Hvorvidt det vil blive billigere for dig at købe et antal stofmundbind og bruge dem, handler meget om dit personlige forbrug af mundbind, og prisen på det stofmundbind, du vælger.

Det bedste stofmundbind i Tænks test (Chantelle) kan ifølge producenten vaskes 50 gange. Prisen på stofmundbindet er 36 kroner.

Bruger du stofmundbindet 50 gange får du en pris på 0,72 kroner per brug. Stykprisen tager ikke højde for brug af strøm og vaskemiddel, når du vasker mundbindet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce