Annonce
Ugeavisen Guldborgsund

Gang i bog om Systofte Sogn

Tingsted og Systofte Sognes Lokalhistoriske Arkiv satser på, at bogen kan udgives omkring 1. november. Foto: Privat

Vil man se eller høre, hvad der er noteret på ens adresse, så er man velkommen til at kontakte Tingsted og Systofte Sognes Lokalhistoriske Arkiv.

TINGSTED/SYSTOFTE Tingsted og Systofte Sognes Lokalhistoriske Arkiv er i fuld gang med at samle oplysninger til bogen om Systofte Sogn, som får undertitlen: "Bidrag til sognets historie".

Det hele startede for et år siden, hvor arkivet inviterede til et møde i Systofte Forsamlingshus, hvor det handlede om netop den kommende bogudgivelse.

Rigtig mange mødte op, og kom med bidrag til bogen, i form af historier, billeder og andet.

De historier og artikler, som bringes i bogen, er ved at være endeligt på plads. Tilbage er færdiggørelse af en kort omtale af nuværende beboere, på de enkelte adresser i sognet. Uanset om man bor her nu, er født her, er flyttet, eller om man er ejer, lejer eller fra en familie, som kan føre sin historie langt tilbage i området, tilflytter eller måske har sin arbejdsplads her, så bidrager man til sognets historie.

- Siden da har vi talt med beboere, hvoraf enkelte har givet udtryk for, at "vi har ikke beskæftiget os med noget, som er interessant at skrive om" eller: "det er jo kun de store gårde, eller dem, som har været i sognerådet eller lignende, der bliver omtalt", afslærer Grethe Høegh Hansen fra Tingsted og Systofte Sognes Lokalhistoriske Arkiv.

- Disse påstande er vi selvfølgelig ikke enige i! For hvordan skulle vi klare os, hvis der ingen rengøringspersonale var? Eller hvad ville gårdejeren gøre uden husmanden, som hjalp til, når der var behov, siger Grethe Høegh Hansen og understreger:

- Formålet med bogen er jo netop at beskrive sognet og dets beboere. Der ses ikke på titler eller antal kvadratmeter i beboelsen, og derfor håber vi også på, at vi får nogle henvendelser fra folk, som endnu ikke har været i kontakt med arkivet om dette projekt.

Til hver adresse hentes oplysninger fra offentlige registre, som for eksempel på ejendomsdata og BBR. Her kan man finde, hvornår en ejendom er opført, og ofte også, hvem ejeren er. Der ud over ligger arkivet inde med avisudklip og registreringer af ældre dato, og der er talt med flere beboere rundt i sognet, i løbet af det sidste års tid.

- Arkivet har selvfølgelig fuld respekt for, at man måske ikke ønsker yderligere oplysninger under sin adresse, fortæller Grethe Høegh Hansen.

En af de spekulationer, der er ved at udgive en sådan bog er, om det nu er korrekte oplysninger, der er fundet, og om noget, som burde være nævnt, ikke er kommet med. Fejl og mangler vil altid være meget ærgerligt for udgiver, men endnu værre for de, som måske er fejlciteret eller ikke nævnt.

Der har derfor været mange tanker om, hvordan der kunne tages højde for dette. Corona minimerer jo mulighederne for kommunikation i øjeblikket.

Derfor er det besluttet, at hvis man har lyst til at se eller høre, hvad der er noteret på ens adresse, så er man velkommen til at kontakte Grethe Lollike på tlf. 3052 7303 eller Grethe Høgh Hansen på mail: grethe.hoegh@mail.dk eller på tlf. 2650 4730.

Måske er der nogen, som har bemærket, og undret sig over, at der blev taget billeder af huse eller ejendomme i området. Det kan have været Kurt Malini, tidligere kørelærer og selv Systofte-dreng, der allerede sidste forår var i gang med at tage billeder til bogen. Lokalhistorisk Arkiv har lavet en aftale om hjælp til denne opgave, og han vil fortsætte turen rundt med sit kamera, så snart det bliver lidt lysere i vejret.

- Jo flere oplysninger bogen indeholder, jo mere spændende vil den være at læse, konkluderer Grethe Høegh Hansen, der håber at kunne udgive bogen omkring 1. november.

  • Tingsted og Systofte Sognes Lokalhistoriske Arkiv satser på, at bogen kan udgives omkring 1. november. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op