cookie-og-privatlivspolitik
Pladsen overfor Tingsted Kirke på hjørnet af Tingbanken og Hullebækvej, der i sin tid har været en del af lands- og herredsting.
Pladsen overfor Tingsted Kirke på hjørnet af Tingbanken og Hullebækvej, der i sin tid har været en del af lands- og herredsting.
Foto: Manfred Sørensen

Ugeavisen Guldborgsund

Historiens vingesus på Tingbanken

Da der var domstol og rettergang i Tingsted.
27. februar 2021 kl. 06:52 Af Manfred Sørensen

TINGSTED De fleste i vores landsdel er sikkert klar over, at vi i Nykøbing har byretten i Vestensborg Allé og Østre Landsret beliggende Slotsgade.

Det er nok langt færre, der ved, at der faktisk i masser af år har været en domstol i Tingsted ...

Det kan man få meget mere at vide om, når man tager en tur til Tingsted og kigger forbi den lille plads overfor kirken på hjørnet af Tingbanken og Hullebækvej. Her befinder der sig udover en i 1968 af lokale borgere rejst stensætning, to indgående og interessante informationstavler opsat af Naturlandet, enkelte grantræer og et bord- og bænkesæt. Her kan man så nyde historiens vingesus.

Historikere mener, at man netop her i dette område allerede i jættestue-tid, for 5.000 år siden, har holdt fælles hellige ceremonier.

Går man så noget længere frem i historien, mener man, at der i 1100-tallet jævnligt var kirkelige landemode, ligesom Falster Landsting mødtes her en gang om måneden.

Annonce

- Det er også her, Falsters fælles herredsting har haft sit sæde, så længe tingsmøderne endnu foregik i det fri, kan man læse sig til.

Ofte blev disse retsmøder overvåget af masser af mennesker.

I Rigsarkivet kan man læse, at det var Falster Nørre Herreds ting, der i 1692 dømte bondekonen Anne Palles til henrettelse for trolddom - den sidste dansker, der blev dødsdømt for trolddom.

Tre år efter, i 1695, blev tingstederne for Falster Nørre og Falster Søndre Herred nedlagt og man etablerede et fælles herredsting for hele Falster i Tingsted.

Ved den lejlighed blev der bygget et tinghus på kirkegården med både "ildsted og kakkelovn". Tinghuset var så småt, at der kun var plads til herredsfogeden (dommeren), de 8 til 12 domsmænd samt sagens centrale parter under de ugentlige retshandlinger, hvoraf de sidste fandt sted i 1720.

Annonce

Og, når man nu er i Tingsted, kunne man jo benytte lejligheden til at kigge ind i kirken. Denne er nemlig udsmykket med kalkmalerier af Elmelundemesteren.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce
ANNONCE