cookie-og-privatlivspolitik
Museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier, zoologiske haver og botaniske anlæg må allerede åben nu.
Museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier, zoologiske haver og botaniske anlæg må allerede åben nu.
Foto: Arkiv

Ugeavisen Guldborgsund

Mere genåbning: Få et overblik her

Genåbning fremrykkes - men hvad må egentlig åbne? Og hvad må ikke åbne endnu?
25. maj 2020 kl. 09:05 Af Manfred Sørensen

Annonce

HELE LANDET Efter mange timers intense forhandlinger på Christiansborg blev Folketingspartiernes ledere blev sent onsdag aften i sidste uge enige om en fremrykning af genåbningens fase 3.

Men hvad er det så egentlig, der nu må åbne? Og hvad må vi vente lidt på endnu? Med hjælp fra DR Nyheder prøver vi her at give et overblik:

Fremrykningen betyder, at aktiviteter som museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier, zoologiske haver og botaniske anlæg allerede nu kan åbne.

Den oprindelig plan var ellers, at de skulle vente til den 8. juni.

Den danske grænse vil fortsat være midlertidig lukket, men partierne er enige om at udvide listen over såkaldte "anerkendelsesværdige formål for indrejse i Danmark" fra på mandag.

Det betyder, at personer med fast ophold i de øvrige nordiske lande og Tyskland kan rejse ind i landet. Det er, hvis de eksempelvis er sommerhusejere i Danmark eller har en dansk kæreste,forloveteller bedsteforælder.

Derudover får forretningsfolk også lov at rejse ind i landet og ud af landet. Disse steder har foreløbigt meddelt, hvornår de er klar til at genåbne:

Den nye aftale får konsekvenser for landets 1.g'ere, 2.g'ere og 1.hf'ere, der fra den 27. maj kan vende tilbage til klasselokalerne efter lang tids coronafravær.

Også sprogcentre og voksenskoler må slå dørene op, ligesom udendørs forlystelsesparker igen må byde velkommen.


Ikke Region Sjælland

Samtidig får Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Nordjylland lov til at åbne op for fysisk tilstedeværelse i den offentlige sektor fra på onsdag.

Men det gælder ikke for de ansatte i Region Hovedstaden og Region Sjælland, hvor man har et markant større smittetryk end i de tre øvrigeregioner.

Offentligt ansatte i ikke-kritiske funktioner i Danmark har skullet arbejde hjemmefra siden 11. marts.


Forsamlingsforbuddet

I aftalen blev partierne enige om gradvist atlempeforsamlingsforbuddet hen over sommeren. I den forbindelse er det aftalt, at man ved overgangen til fase 3 den 8. juni vil hæve forsamlingsforbuddet til 30-50 personer.

Her vil man også fremlægge en oversigt med anbefalinger til eksempelvis bryllupper og konfirmationer.

Planen vil indeholde en forventet gradvis lempelse af forsamlingsforbuddet fra 8. juli til 8. august som eksempelvis kan være selektiv for visse arrangementer.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce