cookie-og-privatlivspolitik
Annette Gaard, chefpsykolog hos Aleris-Hamlet, deler sine bedste råd til coronatrætte danskere.
Annette Gaard, chefpsykolog hos Aleris-Hamlet, deler sine bedste råd til coronatrætte danskere.
Foto: Aleris-Hamlet

Ugeavisen Guldborgsund

Råd til coronatrætte danskere

Nu hvor tredje bølge med nye mutationer af covid-19 rammer Danmark, kan fremtiden for mange virke mere usikker end før.
21. februar 2021 kl. 08:05 Af Katrine Sabroe Christensen

Annonce

SUNDHED Det er ikke kun danskernes fysiske helbred, der kan blive belastet, når covid-19 rammer. Også vores psykiske helbred kommer under pres, når vi isoleres derhjemme, og fremtiden kan virke usikker. Psykologer landet over har haft ekstra travlt, og en ny rapport fra Dansk Psykologforening viser, at hver tredje psykolog oplever et øget antal henvisninger af borgere, som er ramt af psykiske udfordringer i relation til coronasituationen. 

- Under første bølge i foråret blev vi alle ramt af realitetschok, og vi indså, at en tryg hverdag hurtigt kan vende rundt. Men mange formåede også at holde fast i de gode tanker og finde måder, hvor vi sammen kunne komme igennem den svære tid. I sommer fik vi et glimt af håb, da samfundet igen åbnede op, og vi kunne vende tilbage til store dele af en normal hverdag og trække vejret igen, fortæller Annette Gaard, chefpsykolog hos Aleris-Hamlet.  

Det spirende håb i løbet af sommeren betød også, at anden bølge i efteråret ramte ekstra hårdt:

- Dét håb, der blev tændt i sommermånederne, blev hurtigt slukket igen, og mange følte sig isolerede og udtrættede. Det blev sværere at holde fast ved de gode tiltag, fortæller hun.  

I juleferien blev Danmark endnu en gang helt lukket ned, og restriktioner bliver forlænget igen og igen. Annette Gaard fremhæver, at ventetid er menneskets værste vilkår, og den manglende kontrol og slutdato skaber en følelse af håbløshed. Når vi sidder isoleret på hjemmekontoret og ikke kan mødes med hverken kollegaer eller venner, suppleres hålbøsheden med "social sult".

Annonce

Det handler om mindset

Selv om det kan være svært, så handler det om at vende sin tankemåde om. I stedet for at tænke, at bægeret er halvtomt, skal vi derimod fokusere på, hvordan vi kan skabe muligheder i en coronatid. Annette Gaard fremhæver kreative idéer såsom virtuel strikkeklub, digital læsegruppe med rødvin eller fælles frokoster. 

Invitér til et ugentligt sludremøde: På arbejdspladsen mangler mange lige nu netop dét, der gjorde det sjovt at gå på arbejde i form af samværet med kollegaerne. Her er det en god idé at skabe det på alternative måder - for eksempel en online fredagsbar eller gåtur med kollegaen.

Skab struktur i din hverdag: Når vi skal arbejde hjemmefra, flyder arbejde og fritid for mange sammen. Her er det vigtigt at skabe en fast struktur for, hvornår man møder ind på hjemmekontoret, spiser frokost og holder fri. Det kan være en god idé for eksempel at markere fyraften ved at gå en tur.

  Frisk luft og dagslys hjælper mod de negative tanker: Det kan føles ekstra hårdt i øjeblikket, hvor vinterkulde og mørke præger vores hverdag. Derfor kan det være en god idé at komme ud og bevæge sin krop i den friske luft og samtidig få masser af dagslys.

Udvælg din sociale boble og giv et kram: Vi mangler i særlig grad den fysiske kontakt i øjeblikket, og mange er ved at kramme livet ud af hunden derhjemme. Kram er vigtigt for vores mentale helbred, og her må man udvælge de fem personer, som er i ens sociale boble, og kramme løs på dem. 

Annonce

Acceptér, at det ikke er sjovt: Det er helt i orden at erkende, at det ikke er sjovt i øjeblikket, eller at du ikke er lige så effektiv som tidligere, fordi motivationen er forsvundet. Så vær realistisk og tal om det. Annette Gaard mener samtidig, at vi måske også kan tage nogle gode ting med fra den nuværende situation. Mange oplever ikke at have så travlt som tidligere, og danskernes sammenhold blomstrer og fællesskabet finder nye veje.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce
ANNONCE