Annonce
Ugeavisen Guldborgsund

Søger oplysninger om skuddrab

25-årige Poul Børge Ellehauge Jørgensen fra Falster, der blev skudt ned på åben gade i København under besættelsen. Han var inspektør i Zone-Redningskorpset og den den første Zone-Redningskorpset station lå i Eskilstrup. Foto: Privat

Frederik Madsen, der er formand for Zone-Redningskorpsets Venner, søger efterkommere til Poul Børge Ellehauge Jørgensen fra Falster, som blev skudt og dræbt på Nørrebrogade i 1943.

NORDFALSTER En voldsom nedskydning på åben gade i København under besættelsen trækker nu tråde til Falster.

Det er Frederik Madsen, der er formand for Zone-Redningskorpsets Venner, som søger efterkommere til den dengang 25-årige Poul Børge Ellehauge Jørgensen fra Falster, som blev skudt og dræbt på Nørrebrogade i 1943.

- Jeg søger information om Ellehauge Jørgensen til brug for et bogprojekt om Zone-Redningskorpset under besættelsen, fortæller Frederik Madsen.

Zone-Redningskorpset blev dannet i 1930 af udbrydere af Falcks Zone-Brand-Væsen - og den første station lå i Eskilstrup. I 1963 købte Falck aktierne i Zonen og korpsene bar navnet Falck-Zonen frem til 1977, hvorefter korpsene alene blev markedsført under navnet Falck.

Frederik Madsens oplysninger om den unge falstring er sparsomme, men datidens aviser kunne berette om en blodig nedskydning på åben gade. Således bragte den illegale avis Information historien allerede på dagen - og her lød det således:

"Inspektør i Zonen skudt ned paa aaben Gade - formentlig var han Stikker - I Formiddags lidt før Kl. 11 kom tre Mand gaaende paa Nørrebrogade. Pludselig skød den ene af dem paa den anden. Han sank om, mens de to andre forsvandt. Til en C.B.'er, som kom den saarede til Hiælp, sagde han, at han tilhørte Værnemagten og ønskede denne tilkaldt. Han var død, da Ambulancen naaede til Kommunehospitalet med ham. Han viste sig at være identisk med Inspektør i Zone-Redningskorpset Ellehauge Jørgensen, og af Papirer, som fandtes i hans Lommer, fremgik det, at han har haft Forbindelse med Tyskerne, formentlig har han været Stikker. Nærmere Enkeltheder savnes."

Også Ritzaus Bureau udsendte et kort telegram om nedskydningen. Heraf fremgik det, at Ellehauge Jørgensen forsøgte at standse en mand, han mente var sabotør. Manden affyrede to skud mod Ellehauge Jørgensen, der blev dræbt på stedet. Gerningsmanden greb flugten og forsvandt.

Folketidende bragte også telegrammet og tilføjede, at Ellehauge Jørgensen "var af gammel falstersk Slægt. Hans Farfader ejede en gård i Gunslevmagle. Han var gift med en datter af Ellehauge-slægten. Herfra dobbeltnavnet Ellehauge-Jørgensen. På Nordfalster lever flere af hans Farbrødre, saaledes Rentier, Vognmand N.J. Jørgensen, Nr. Alslev, og parcellist Chr. Jørgensen i Torkildstrup".

Efter ophøret af besættelsen tog sabotagegruppen BOPA ansvaret for likvideringen.

- En antagelse kan være, at Ellehauge Jørgensen var kommet ind i Zonen via hovedstationen, som dengang lå i forbindelse med direktør Reinholdt Hansens villa på Søndergade 36 i Eskilstrup. I følge avisudklippet fra 1943 havde Ellehauge Jørgensen familie på Falster, ligesom han var eller havde været gift med en kvinde, der kom fra Ellehauge-slægten. Vi søger efter efterkommere af disse familier med henblik på at finde oplysninger om, hvem denne Ellehauge Jørgensen egentlig var, hvordan han kom ind i Zonen, om han havde børn, forældre, søskende, med henblik på at finde ud af, hvordan det kunne gå ham så galt, som det gjorde. Ikke mindst søger vi et billede af Ellehauge Jørgensen. Lokalarkiverne på Nordfalster og i Nykøbing F. har ikke kunnet hjælpe. Alle oplysninger, selv den mindste flig af et spor, har interesse, lyder det fra Frederik Madsen.

Har du kendskab til Poul Børge Ellehauge Jørgensen og hans slægt på Falster, så kan Frederik Madsen kontaktes på telefon 4043 0250 eller mail info@zone-redningskorpset.dk

  • 25-årige Poul Børge Ellehauge Jørgensen fra Falster, der blev skudt ned på åben gade i København under besættelsen. Han var inspektør i Zone-Redningskorpset og den den første Zone-Redningskorpset station lå i Eskilstrup. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde