cookie-og-privatlivspolitik
25-årige Poul Børge Ellehauge Jørgensen fra Falster, der blev skudt ned på åben gade i København under besættelsen. Han var inspektør i Zone-Redningskorpset og den den første Zone-Redningskorpset station lå i Eskilstrup.
25-årige Poul Børge Ellehauge Jørgensen fra Falster, der blev skudt ned på åben gade i København under besættelsen. Han var inspektør i Zone-Redningskorpset og den den første Zone-Redningskorpset station lå i Eskilstrup.
Foto: Privat

Ugeavisen Guldborgsund

Søger oplysninger om skuddrab

Frederik Madsen, der er formand for Zone-Redningskorpsets Venner, søger efterkommere til Poul Børge Ellehauge Jørgensen fra Falster, som blev skudt og dræbt på Nørrebrogade i 1943.
21. juni 2020 kl. 09:52 Af Lars Hovgaard

Annonce

NORDFALSTER En voldsom nedskydning på åben gade i København under besættelsen trækker nu tråde til Falster.

Det er Frederik Madsen, der er formand for Zone-Redningskorpsets Venner, som søger efterkommere til den dengang 25-årige Poul Børge Ellehauge Jørgensen fra Falster, som blev skudt og dræbt på Nørrebrogade i 1943.

- Jeg søger information om Ellehauge Jørgensen til brug for et bogprojekt om Zone-Redningskorpset under besættelsen, fortæller Frederik Madsen.

Zone-Redningskorpset blev dannet i 1930 af udbrydere af Falcks Zone-Brand-Væsen - og den første station lå i Eskilstrup. I 1963 købte Falck aktierne i Zonen og korpsene bar navnet Falck-Zonen frem til 1977, hvorefter korpsene alene blev markedsført under navnet Falck.

Frederik Madsens oplysninger om den unge falstring er sparsomme, men datidens aviser kunne berette om en blodig nedskydning på åben gade. Således bragte den illegale avis Information historien allerede på dagen - og her lød det således:

"Inspektør i Zonen skudt ned paa aaben Gade - formentlig var han Stikker - I Formiddags lidt før Kl. 11 kom tre Mand gaaende paa Nørrebrogade. Pludselig skød den ene af dem paa den anden. Han sank om, mens de to andre forsvandt. Til en C.B.'er, som kom den saarede til Hiælp, sagde han, at han tilhørte Værnemagten og ønskede denne tilkaldt. Han var død, da Ambulancen naaede til Kommunehospitalet med ham. Han viste sig at være identisk med Inspektør i Zone-Redningskorpset Ellehauge Jørgensen, og af Papirer, som fandtes i hans Lommer, fremgik det, at han har haft Forbindelse med Tyskerne, formentlig har han været Stikker. Nærmere Enkeltheder savnes."

Også Ritzaus Bureau udsendte et kort telegram om nedskydningen. Heraf fremgik det, at Ellehauge Jørgensen forsøgte at standse en mand, han mente var sabotør. Manden affyrede to skud mod Ellehauge Jørgensen, der blev dræbt på stedet. Gerningsmanden greb flugten og forsvandt.

Folketidende bragte også telegrammet og tilføjede, at Ellehauge Jørgensen "var af gammel falstersk Slægt. Hans Farfader ejede en gård i Gunslevmagle. Han var gift med en datter af Ellehauge-slægten. Herfra dobbeltnavnet Ellehauge-Jørgensen. På Nordfalster lever flere af hans Farbrødre, saaledes Rentier, Vognmand N.J. Jørgensen, Nr. Alslev, og parcellist Chr. Jørgensen i Torkildstrup".

Efter ophøret af besættelsen tog sabotagegruppen BOPA ansvaret for likvideringen.

- En antagelse kan være, at Ellehauge Jørgensen var kommet ind i Zonen via hovedstationen, som dengang lå i forbindelse med direktør Reinholdt Hansens villa på Søndergade 36 i Eskilstrup. I følge avisudklippet fra 1943 havde Ellehauge Jørgensen familie på Falster, ligesom han var eller havde været gift med en kvinde, der kom fra Ellehauge-slægten. Vi søger efter efterkommere af disse familier med henblik på at finde oplysninger om, hvem denne Ellehauge Jørgensen egentlig var, hvordan han kom ind i Zonen, om han havde børn, forældre, søskende, med henblik på at finde ud af, hvordan det kunne gå ham så galt, som det gjorde. Ikke mindst søger vi et billede af Ellehauge Jørgensen. Lokalarkiverne på Nordfalster og i Nykøbing F. har ikke kunnet hjælpe.  Alle oplysninger, selv den mindste flig af et spor, har interesse, lyder det fra Frederik Madsen.

Har du kendskab til Poul Børge Ellehauge Jørgensen og hans slægt på Falster, så kan Frederik Madsen kontaktes på telefon 4043 0250 eller mail info@zone-redningskorpset.dkKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce