cookie-og-privatlivspolitik
Preben Jelsbak (tv) overrækker en plakette med indskriften Årets Hus 2019 til ejerne af Skovlængevej 13, Esben Christensen og Heidi Christiansen.
Preben Jelsbak (tv) overrækker en plakette med indskriften Årets Hus 2019 til ejerne af Skovlængevej 13, Esben Christensen og Heidi Christiansen.
Foto: Jan Knudsen

Ugeavisen Lolland

Årets hus har eget fortidsminde

Nyrenoveret ejendom ved siden af Skovlænge kirke blev i sidste uge udnævnt som Årets Hus 2019 i den tidligere Højreby Kommune.
18. februar 2020 kl. 15:00 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

Søllested For to år siden havde ejendommen på Skovlængevej 13 uden for Søllested ikke haft den ringeste chance for at blive præmieret som Årets Hus.

Det er ene og alene de beboere, som for to år siden overtog huset med udhuse, kæmpegarage og 1,6 ha grund, der kan tage æren, nemlig Esben Christensen og Heidi Christiansen.

Når de viser rundt på matriklen, hvor alt er nyrenoveret og i den sirligste orden, er det næsten ikke til at forstå, at de har formået at få alting så fint og i orden på kun to år.

Men altså: for to år siden trængte både huse og grund til en ordentlig omgang, men da Esben nyder at gå og sysle med husistandsættelse og anlægsgartneri - både for at tjene penge og i sin fritid, og da Heidi er den, der hjælper til og har gode ideer til, hvordan det hele skal se ud, ja så har det faktisk været en nydelse for parret at se både hus og have tage form.


Fortidsminde i haven

I forhaven ligger en sø, som faktisk er et fortidsminde.

- Der er tale om et et middelaldervoldsted, og her har engang ligget en adelsgård, forklarer Preben Jelsbak. Som formand for Højreby Turistkreds står han for at aflægge besøg hos modtagerne af Årets Hus-prisen og overrække dem beviset på æren, en plakette med indgravering samt et par flasker vin.

Sammen med Jelsbak vil Esben og Heidi grave videre i historien om voldstedet.

Sådan et fortidsminde fortjener at komme frem i lyset, mener de, og med tiden vil de gerne vise det frem for offentligheden.

Foreløbig er voldgraven blevet befriet for skidt og slam og fremstår som en fin, krum sø. Og når det bliver varmere, begynder frøene at kvække dernede ved vandet, fortæller Esben og Heidi.

Selve arbejdet med at gøre voldstedet præsentabelt er foregået med stor varsomhed. For selvom der er tale om et fortidsminde, må man godt ordne det, blot man ikke laver om på det, fx ved at gøre det afgrænsede vandområde større eller mindre.

Som det ligger der i dag omgivet af forhenværende hestefolde, som nu er beplantet med grantræer, er det svært at forestille sig, at der her engang har ligget en voldgravsomringet middelalderborg.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce