Annonce
Ugeavisen Lolland

Adoptioner i barnets perspektiv

Byrådsmedlem Steffen Rasmussen (A) Foto: Jan Knudsen

Steffen Rasmussen, der er byrådsmedlem og formand for Børn og Ungeudvalget i Lolland kommune har fulgt med i Ugeavisens omtale af tvangsanbringelser. Her kommenterer han, hvordan sagerne håndteres i Lolland Kommune, og hvorfor han mener, at sagsbehandlingen fungerer godt.

DEBAT Ugeavisen bragte i april måned en artikel med overskriften "Tvangsadoptioner er sat på samlebånd". En artikel der omhandlede en sag fra Guldborgsund Kommune.

Jeg kan og må af gode grunde ikke udtale mig om personsager og jeg er naturligt forhindret, når det er en sag fra en anden kommune. Men som udvalgsformand i Lolland Kommune bidrager jeg gerne med nuancering og præcisering af arbejdet på et komplekst og vigtigt område, så eventuelle misforståelser kan ryddes af vejen.

Vi skal alle huske på barnets perspektiv, da formålet med adoption er at skabe bedre vilkår for børnene. Udgangspunktet for alle overvejelser om anbringelse eller tvangsadoption af børn er altid barnets tarv, uanset hvor trist det er for de biologiske forældre.

Det skal gøres klart, at adoption uden samtykke alene er en mulighed for anbragte børn, og kun kan benyttes som et alternativ til en langvarig anbringelse. Barnet vil således altid være anbragt forud for en eventuel afgørelse. Først træffes beslutning om en anbringelse, og derefter kan adoptionsprocessen gå i gang.

Sagerne handler altid om børn af forældre med massive udfordringer. Det er forældre, som kæmper med at tage vare på eget liv, og som derfor ikke også kan tage vare på deres barn - selv ikke med massiv støtte. I disse sager foreligger der altid underretninger fra flere uafhængige bekymrede fagpersoner, og der udarbejdes altid nye psykologfaglige undersøgelser. Der er selvfølgelig høje dokumentationskrav på området, og derfor hviler sager om adoption uden samtykke altid på et grundigt materiale, og aldrig på en enkelt rapport eller en enkelt fagpersons vurderinger.

Adoption uden samtykke er ikke en kommunal beslutning. Der er kun én instans i landet, der kan træffe afgørelse om adoption uden samtykke, og det er Ankestyrelsen. Det er således en udbredt misforståelse, at det er den enkelte kommunes økonomi, der er styrende for antallet af adoptioner. Betingelserne er de samme, uanset hvilken kommune man bor i. Desuden er der altid mulighed for at klage til by- og landsret over afgørelserne.

Alle landets kommuner er forpligtet til at vurdere, om adoption for barnet er et bedre alternativ til en langvarig anbringelse. Det er en forpligtigelse, der er forankret i serviceloven, og som en kommune ikke kan vælge til eller fra og derfor er en kommunes politikere afskåret fra at mene noget på dette område. Man kan ikke beslutte at "spare penge" ved at bortadoptere i stedet for at anbringe. Lige som man ikke kan beslutte at det ikke må sne et år, for at spare snerydning af vejene.

I Ugeavisens artikel fra marts måned, blev der stillet spørgsmålstegn ved nogle psykolograpporters validitet. Jeg vil gerne ultrakort ridse en beslutningsproces op for at give en forståelse for hvor mange der skal vurdere validiteten i kommunens sagsfremstilling.

Når der skal træffes beslutning i en sag, så skal alle sagsakter forelægges det udvalg hvor jeg sidder sammen med en kollega, 2 børnesagkyndige psykologer og en dommer fra vores retskreds. Forældrene kan tale deres sag, hjulpet af advokater som er stillet til deres rådighed. Vi er nedsat uafhængig af kommunen med opgave, at vurdere kommunens materiale i forhold til lovgivningen. I anbringelsessager træffer vi beslutning, men i adoptionssager kan vi kun indstille til Ankestyrelsen.

I Ankestyrelsen sidder der også fagpersoner, som skal vurdere det materiale, f. eks. Psykolograpporter, som kommunen har lagt til grund for indstillingen. Hvis Ankestyrelsen kommer til samme resultat som vores udvalg, så sker det ofte at forældrene via deres advokater går videre til by og måske landsret med deres kamp for at beholde deres barn. Dvs. der er rigtig mange instanser som skal vurdere og træffe beslutning.

Anbringelser og adoptioner er begge voldsomme indgreb, det er vi meget opmærksomme på. Derfor skal det også kun foreslås som løsninger, når det er nødvendigt for at give børnene de bedste betingelser for et godt liv, og når de biologiske forældre ikke har ressourcer til opgaven.

En tvangsanbringelse kan højest blive for 18 år. Og grundlaget skal vurderes med års mellemrum. Der findes masser af dygtige, engagerede plejefamilier, som dagligt kæmper for deres plejebørns udvikling og livsduelighed. Men ved en adoption giver vi barnet egen familie for livet. Barnet ved hvor det hører til.

Samtidig er der i lovgivningen indført en mulighed for, at biologiske forældre kan søge samvær med deres bortadopterede barn, så barnet får mulighed for at kende sine rødder, men på barnets præmisser.

Alle resurser sættes ind for at sikre barnet de bedste muligheder i livet.

  • Byrådsmedlem Steffen Rasmussen (A) Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret