cookie-og-privatlivspolitik
Hanne Borella elsker smukke ting - som disse kinesiske antikviteter, som hun selv var ude at finde i antik-Danmark.
Hanne Borella elsker smukke ting - som disse kinesiske antikviteter, som hun selv var ude at finde i antik-Danmark.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Antik Borella opfandt julestuerne

Hanne Borella havde i corona-foråret sin største omsætningsnedgang nogensinde, men nu er hun i julehumør og glæder sig til at holde julestue. Faktisk var hun en af de allerførste med en julestue i Danmark - en kæmpe succes, der har varet l næsten 30 år.
19. november 2020 kl. 14:25 Af Daniel Brøns

HOLEBY Det er noget eventyr-agtigt over det, når man træder ind i Antik Borella, der ligger på Gammel Holebyvej lige uden for byen. Store lysekroner i loftet, en kæmpe pejs, mærkelige figurer, tunge og specielle møbler og bemærkelsesværdig kunst på væggene pryder de 275 kvadratmeter i den højtloftede hal, hvor alt er pænt stillet op.

Og det er også meningen, for Antik Borella er et antikvariat, så det skal ikke ligne et sted, hvor man kan finde køkken-nips og gammelt værktøj. Som Hanne Borella forklarer:

- Jeg elsker alle de spændende gamle ting, som folk har liggende, og det er det, der driver værket, siger hun og viser nogle kinesiske billeder frem, som hun netop har købt i Svendborg.

- Det er så spændende at komme ud og finde den slags sjældenheder med kunst malet på glas bagfra, og det er heller ikke noget, som alle vil betale prisen for. Men det er noget, som alle er velkomne til at komme og se.


Alle er velkomne

Og Hanne Borella har faktisk også noget til beskedne pengepunge.

Annonce

- Skal man bruge nips, så har jeg noget til helt almindelige loppemarkedspriser. Men jeg har ikke så meget, at der ikke er plads til at stille det pænt, siger antik-eksperten, der har en stor forkærlighed for det specielle.

- I mange år har jeg været vildt glad for store og tunge møbler, men desværre har den slags møbler ikke så stor værdi, som de burde, siger hun og viser et gigantisk skab frem.

- Sådan et solgte jeg for nylig til en dame med en lille lejlighed. Og hendes elskede at lave huler inde i den, siger hun og fremviser et Barokskab fra 1700-tallet, der kan skilles ad i bittesmå dele.

- Det er faktisk lettere at samle end et Ikea-møbel, siger  hun.


Julestuerne populære

Faktisk var Hanne Borella oprindeligt udannet skolelærer, men da hun forsøgte sig som eventmager og handlende, så blev hun så glad for det, at hun opsagde sit arbejde.

Annonce

- Der var slet ikke noget galt med at være lærer, men jeg syntes, at det her var så spændende, at jeg slet ikke kunne lade være.

Helt konkret begyndte det hele med, at hun sammen med en veninde valgte at holde Danmarks måske første offentlige "julestue" i 1991. Senere kom så påskestuerne, der også tiltrak mange.

- Dengang var der slet ikke andre markeder, så det var en stor nyhed - og vil solgte helt vildt de første år, siger hun. Det gav hende lyst til at udvikle på forretningen i den gamle lade, der siden gradvist er blevet fyldt op med antikviteter.


Julemarkeder fortsætter

Og julemarkederne vil hun ikke stoppe med heller.

- Det er ekstremt vigtigt, at en anktikforretning er et levende sted, så stopper jeg, bliver det umuligt at sælge noget som helst. Det spændende er jo at høre om alt det nye, som jeg finder - og hvad der nu er kommet på hylderne. Så jjeg holder også julemarked i år - og så længe som muligt i mange år fremover også, forsikrer Hanne Borella, der bor på gården sammen med sin mand, der passer gårdens tilhørende landbrug.

Annonce

Julestuen starter i år den 28. november og varer vær weekend indtil jul - og alle er velkomne. Der bliver ingen boder udenfor, men blomsterdekoratør Helle Christensen kommer med dekorationer og kranse. Husk dog, at der er begrænset plads og der skal holdes afstand.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE