cookie-og-privatlivspolitik
Her på Bagtorvet - kunne man blive "Kagstrøget", hvis man var så heldig ikke i stedet at få jern på og blive smidt i fangehullet overfor.
Her på Bagtorvet - kunne man blive "Kagstrøget", hvis man var så heldig ikke i stedet at få jern på og blive smidt i fangehullet overfor.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Byvandringer med humor

Byvandringerne i Maribo har i år 25 års jubilæum. Ugeavisen var med på en af de første i år, der absolut var underholdende.
16. juli 2021 kl. 07:00 Af Daniel Brøns

MARIBO Selv om Kaj Munk var bysbarn i Maribo er det næppe alle, der kender hele historien, men efter en byvandring med vægterne kommer der styr på både den kendte digterpræst, historien bag den hellige Birgitta og klosterhistorien - samt ikke mindst de utallige historier, der findes om almindelige menneskers liv i og omkring Maribo.

Denne tirsdag aften er det Terkel Jakobsen, der giver turen, som han har gjort det i ni år, og for ham er det vigtigt at præsentere det menneskelige bag historierne - såsom det store dilemma, som Kaj Munks plejemor Marie Munk måtte have stået i, da hun havde glædet sig til at høre sin nyuddannede plejesøn Kaj prædike her på Lolland hver søndag - for at opdage, at han tager så langt væk som muligt - helt ovre til Vedersø. Og om Christian den IV, der syntes, at det var synd for menigheden i Skimminge Kirke i Vestergade, at deres kirke var brændt, og så forærede dem den nuværende domkirke, der var så vedligeholdelsestung, at gaven nærmest var ubærlig for byen, indtil man var så heldig, at den 1805 blev udpeget til domkirke, så hele Lolland-Falster kunne hjælpe med at betale ...

Naturligvis var almindelige menneskers liv også en del af fortællingerne, der kunne være temmelig grusomme. Såsom de levende fortællinger om piske-pælen ved Bagtorvet - en såkaldt "Kag" blev den kaldt, så folk kunne komme hen og blive "Kagstrøgne", hvis de var så heldige, at de slap for at blive smidt i fangehullet, hvor man fik jern på - "og nej - drop de frække tanker, for det var ikke den slags jern, de fik på", forsikrer Terkel til publikum, der bliver ledt gennem byen med anekdoter, skrøner og de fjollede indfald, som Terkel har udvalgt til gæsterne.

Og mon ikke især anekdoterne er noget, der sætter deres spor i publikum efter lidt over en time gennem byen? Såsom fortællingen om, at man kan få syndsforladelse, hvis man går gennem syndsforladelsesporten i domkirken, "men man skal altså huske, at det kun virker, hvis man angrer sine synder", advarede Terkel alvorligt og fremviste også på turen et hul i muren ved et portræt af Jesus, hvor maribonitterne har lagt penge, når de har bedt om syndsforladelse. "Tænk jer - der er heller ingen penge i dag, så det må være nogle meget ærlige mennesker, der bor her i byen", forsikrer vægteren, der naturligvis også leder publikum gennem de mange fortællinger om den hellige Birgitta, der kæmpede i 20 år for at oprette et kloster, hvor der både var mænd og kvinder, da nonnerne jo skulle have nogle mænd til at prædike, idet kvinderne jo ikke må det i den katolske tro. "Det kan næppe være noget, som paven syntes var en særlig god idé," mente Terkel Jakobsen, der dog måtte erkende, at paven siden må være blevet glad, da klosteret blev en realitet, og pengene strømmede ind til kirken. Dels fra nonnerne, der var af god familie og jo skulle betale enorme summer for at blive indskrevet. Dertil kom indtægter fra alle de tilstrømmende pilgrimme, der skulle betale for at få syndsforladelse af de 25 fastansatte præster, der har haft rigeligt at se til.

Inden vi er tilbage på torvet, så får vi vist en del af alle de mange sygehuse, der har været i Maribo - og anbefalet at komme langt væk, hvis vi får det dårligt, for vi ved jo, hvad der sker, hvis man bliver indlagt på sygehuset i Nykøbing Falster.

Annonce

Et par sange undervejs blev det også til. Og hyggeligt var det altså at stå under træerne på kirkegården og synge Kaj Munks smukke sang om anemonen. Og da den afsluttende vægtersang havde lydt på torvet, var der velfortjente klapsalver til Terkel, der endnu engang kunne parkere sin vægterstang i bilen efter en spændende aften i byen.


Og mon ikke især anekdoterne er noget, der sætter deres spor i publikum efter lidt over en time gennem byen? Og mon ikke især anekdoterne er noget, der sætter deres spor i publikum efter lidt over en time gennem byen?

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE