cookie-og-privatlivspolitik
Per (til venstre) og Hartvig er blot to ud af en folk frivillige minimurere, som under en presenning er ved at genskabe Maribo Domkirke i forholdet 1:10.

2

Billeder

Per (til venstre) og Hartvig er blot to ud af en folk frivillige minimurere, som under en presenning er ved at genskabe Maribo Domkirke i forholdet 1:10.
Foto: Lisbet Rasmussen

Ugeavisen Lolland

Domkirkebyggeri i Minibyen

I udkanten af Maribo er et storstilet kirkebyggeri igang. Her er frivillige nemlig ved at udvide Minibyen med en model 1:10 af Maribo Domkirke.
10. september 2021 kl. 14:00 Af Lisbet Rasmussen

MARIBO - Corona har snydt os for mange besøgende, konstaterer Birgit Nielsen, formand for Minibyen i Maribo.

På en normal sæson slår omkring 1.200-1.400 gæster vejen forbi de små huse på Østre Landevej i Maribo - lige ved siden af biblioteket. Her kan de beundre den fine samling af minihuse, der forestiller Maribo, som byen så ud i perioden 1850-1900.

Her er rådhuset og Qvades Gård, her er byens første sygehus, som i dag er et almindeligt beboelseshus, og her er der - under en presenning yderst i den lille by ved at blive opført et storstilet domkirkebyggeri.


Største opgave til dato

I 2018 gik de frivillige minimurere i gang med at bygge den kopi af Maribo Domkirke, som til dato har været turistattraktionens største projekt.

Ligesom de øvrige huse i Minibyen er også alle mursten og teglsten til kirken fremstillet af minimurerne - formet og brændt i det værksted, som de frivillige har til rådighed på Hjulsporet 2.

Annonce

Der kommer til at gå mere end 100.00 minimunkesten og 50.000 tagsten til kirkeprojektet.

Alt fremstilles fra bunden - også de spidse gotiske vinduer.

Det tager cirka 30 timer at bygge et enkelt vindue. Og da de frivillige jo ikke arbejder på fuld tid, kan det godt tage mange uger bare at fremstille et enkelt vindue.

Det kan stærkt anbefales at tage forbi Minibyen og besøge de frivillige kirkebyggere. På nuværende tidspunkt kan man få en fornemmelse for, hvordan hele konstruktionen er bygget op, og så er det fascinerende at se, hvordan blandt andre Per og Hartvig med akkuratesse og finmotorik som en urmager placerer de små sten og murer dem fast.

- Vi regner med, at byggeriet af kirken kommer til at tage i alt 8-10 år. Der er forskellige vurderinger af, hvornår den er færdig. Nogle siger 2025, andre mener, at vi først kan holde åbningsreception i 2028, fortæller Lindy Fynholm, som er næstformand for Minibyen i Maribo.

Annonce

Men rejsegilde har der været - flag og kranse hænger stadig og ser lidt trætte ud oppe under den lysegrå overdækning.


Bestil en guide

Men ud over kirkebyggeriet er der også selve minibyen, som bestemt også er spændende at gå strøgtur i. Mange spørgsmål dukker op undervejs. En del af dem kan besvares ved at nærstudere de plancher, som hænger ved indgangen. Man kan også tage eller købe forskellige pjecer og bøger, der forklarer om den lille bys tilblivelse og historie. Det allerbedste udbytte får man dog nok, hvis man bestiller en guide.


Mangler frivillige

Omkring 10 frivillige minimurere er tilknyttet domkirkebyggeriet. I alt har Minibyen mellem 18 og 20 frivillige

- Men vi kunne godt tænke os nogle flere. For der er mange funktioner, vi skal tage os af, siger Birgit Nielsen.

Mellem husene er der grønne områder. Træer og buske, som skal holdes nede i miniformat, og græsplæner, som er alt andet end mini, som skal slåes.

Annonce

- Vi kunne rigtig godt bruge nogle, som har forstand på anlægsgartneri, for der er også mange af de udendørs anlæg, som skal repareres og holdes ved lige, supplerer Lindy Fynholm.

Sæsonen i Minibyen i Maribo varer frem til efterårsferien, men de frivillige er beskæftiget året rundt - om vinteren i værkstedet.

Hvis du kunne tænke dig at blive frivillig i Minibyen, er du velkommen til at ringe til Lindy Fynholm på 40 76 26 86.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE