cookie-og-privatlivspolitik
Der er godt tilgroet i Fuglse. Og rotterne har været inde i fyrrummet. Men ellers virker husene langt bedre end så mange andre huse i den lille by, mener Tommy Kamp.
Der er godt tilgroet i Fuglse. Og rotterne har været inde i fyrrummet. Men ellers virker husene langt bedre end så mange andre huse i den lille by, mener Tommy Kamp.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Fuglse vil hellere udvikle end nedrive

I Fuglse undrer beboerne sig over, at kommunen årligt spilder 600.000 på tomgangsleje til forladte ældreboliger, der nemt kunne omdannes til ferieboliger. Opbakning fra Boligministeren til beboerne har nu vækket optimismen.
08. juni 2021 kl. 08:35 Af Daniel Brøns

FUGLSE En smuk sommerdag er der dejligt ved de tidligere tre ældreboliger i Fuglse, der ligger med udsyn over markerne. Ikke et dårligt sted at holde ferie, mener Tommy Kamp som vi møder i færd med at slå græs i sin have, som ligger direkte op til ældreboligernes store grund.

- Det er virkelig underligt, at boligselskabet ikke bruger lidt af de penge, som de får ind i tomgangsleje på at sende en plæneklipper ud ind imellem, men de har kun været her én gang, siger husejeren, der er en af de mange, der mener, at kommunen klatter skattekronerne væk ved ikke at lytte til det forslag, som en initiativgruppe har taget vedrørende omdannelse af bygningerne til feriebrug.

- Det koster mindst 300.000 kroner at rive boligerne ned - plus årlige udgifter til tomgangsleje og på at holde området pænt. Så det er mig en gåde, at man hellere vil det end at tage imod de 5-600.000 som der er blevet budt for boligerne på det private marked, siger han og fortæller, at han er en af de mange, der bakker op om den gruppe, der igennem længere tid har forsøgt at afværge kommunens planlagte nedrivning og nu - sammen med borgere i Errindlev og Birket - har skrevet til boligministeren for at få svar på, om kommunen har ret, når den fastholder, at almennyttige boliger ikke kan omdannes til ejerboliger af en art for at skabe turistmæssig udvikling. Det undrer især også i en tid, hvor regeringen vil spare Co2 - og man derfor skal begrænse mængden af nybyggeri.


Ministeren positiv

Fra ministeren er der nu kommet et svar, der vækker optimisme, fortæller tidligere formand for borgerforeningen Henning Christensen, der samarbejder med borgere i Errindlev og Birket om at udnytte tidligere almennyttige boliger til udvikling af landsbyerne.

Henning Christensen siger:

Annonce

- Boligminister Kaare Dybvad har skrevet til os, at han personligt er positiv over for initiativer, der kan udvikle landområder i Danmark, men at det er kommunen, der forvalter sagen. Men han har samtidig sendt sagen videre til Planstyrelsen, der dog ikke har et klart svar på, om netop vores tre sager vil kunne omdannes til private boliger. Men Planstyrelsen udelukker det ikke, og det gør os meget optimistiske. For økonomisk burde der jo ikke være problemer i det, eftersom der ikke er gæld i byggeriet af betydning.


Ingen udgifter

Derfor skal Henning Christensen og de to andre initiativgrupper i Birket og Errindlev nu mødes for at skrive til Planstyrelsen for at få et konkret svar på de tre sager.

- Det vækker jo optimisme, at Boligministeriet ikke udelukker, at man kan omdanne boligerne til andre formål uden yderligere besvær, siger han

Lolland Kommune har tidligere begrundet nedrivninger med, at det ikke kan betale sig at omdanne byggeriet til eksempelvis ferieboliger, idet man ved en ændring i BBR vil være nødt til betragte husene som nye - og så skal husene i Fuglse opdateres med langt mere isolering, selv om de er fra 80'erne og ret god stand.

- Jeg tænker, at kommunen har valgt at fortolke reglerne på den strammest mulige måde, for måske behøver man slet ikke den opdatering af boligerne, som kommunen fastholder er nødvendig, siger Henning Christensen.

Annonce

- Det ville jo være fantastisk, hvis de bare kunne sælges og omdannes til ferieboliger. Mig bekendt bruger kommunen i Errindlev og Fuglse mere end 600.000 kroner om året på tomgangsleje. De penge kunne man spare - og få flere turister, så kommunen burde vel egentlig kæmpe med os i denne sag, siger han og oplyser, at han har forstået, at nedrivningerne endnu ikke er godkendt i Planstyrelsen, så der er håb endnu for at få afdækket sagen - og få kommunen i tale om en bedre løsning, som landsbyerne virkelig ønsker sig.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE