cookie-og-privatlivspolitik
Det er ikke en let sag at overtage ansvaret for en bygning. Men i Holeby er det lykkedes at få økonomien til at hænge sammen.
Det er ikke en let sag at overtage ansvaret for en bygning. Men i Holeby er det lykkedes at få økonomien til at hænge sammen.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Holeby-succes med borgerhuset

Mens Nakskov aldrig har fået et folkeligt medborgerhus ejet af borgerne, så er øvelsen lykkedes i Holeby. Men det kræver kræfter.
25. februar 2021 kl. 12:21 Af Daniel Brøns

HOLEBY Det bliver meget, meget svært for borgerne at nå at købe den nedrivningstruede Madeskovskole inden den 11. marts.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering, når man spørger formanden for Holeby Medborgerhus om den lange proces, der skal til, inden man som borgere kan få lov til at købe en gammel skolebygning.

I 2019 var han selv igennem processen i Holeby, hvor en forening købte den gamle Holeby Skole, samt en mindre bygning kaldet "Valnødden". I alt blev 1.450 kvadratmeter bygning overtaget - noget mindre end Madeskovskolen, der er på 4.397 kvadratmeter.


Vedligehold koster

I modsætning til i Nakskov har borgerne i Holeby kun oplevet velvilje fra Lolland Kommune, der har givet fuld adgang til bygningerne, der - også i modsætning til i Nakskov - var i relativt god stand. Taget på selve skolebygningen er dog over 100 år gammelt - fra 1911, så det bliver for tiden lappet med understrygning og andre nødløsninger, der ikke kan benyttes for evigt.

- Så der skal inden for en årrække skaffes 6-700.000 kroner til at få det skiftet, siger formanden, der dog ikke regner med, at det er urealistisk, da foreningen dels selv sparer op, og da forskellige organisationer og fonde plejer at være positive.

Annonce

Indtægter problematiske

En af de vigtigste løbende indtægter er medlemskab af foreningen, der i dag har 230 medlemmer, der både er private og erhverv. Men dem skal der gerne være flere af.

- Der bor jo 2000 mennesker alene i Holeby, så det er noget, som vi arbejder med at gøre noget ved, siger formanden, der også får lidt penge i kassen ved at udleje lokaler til FOF, en billardklub og andre.

- Men det er altså ikke store penge, der kommer ind på det, så det skal man ikke basere sin økonomi på, siger han.


Vandrerhjem glippede

Der har også været arbejdet på at indrette huset "Valnødden" til Bed and Breakfast for cykelturister, da der er god plads, toilet og køkken i bygningen. Men de planer er lagt i mølposen.

- Der er meget skrappe regler, når en bygning ændrer formål fra institution til vandrerhjem. Så på trods af, at vi vil huse cykelturister, som kommer om sommeren, så skal der være handicap-badeværelse og brandsikret efter nogle helt nye regler. Det siger sig selv, at det ikke bliver rentabelt, når det handler om billig overnatning til højest seks cykelturister, siger formanden.

Annonce

Kostede en krone

Da Holeby Medborgerhus startede op, lykkedes det at købe bygningerne for en krone. Men da tinglysningsomkostningerne kom oveni, så endte prisen på omkring 100.000 kroner, så Henrik Andressen tænker, at man ikke slipper billigt i Nakskov. Han tror heller ikke på, at man som forening kan få del i de millioner, der er afsat til nedrivningen, for kommunen risikerer jo senere at skulle bekoste en nedrivning.


Succeshistorie

Trods udfordringerne, så glæder formanden sig dog over, at det i dag er lykkedes at få et velfungerende medborgerhus op at stå i Holeby, og han kan godt anbefale Nakskov at få noget lignende.

- Det skaber et godt sammenhold i byen, der har et sted, som man føler et ejerskab til. Og det giver et sted, hvor der er rigeligt med lokaler, og hvor vi kan lave kulturelle aktiviteter for alle, såsom loppemarkeder, koncerter, byfester og meget andet, der giver liv og glæde i byen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE