Annonce
Ugeavisen Lolland

Holeby-succes med borgerhuset

Det er ikke en let sag at overtage ansvaret for en bygning. Men i Holeby er det lykkedes at få økonomien til at hænge sammen. Foto: Daniel Brøns

Mens Nakskov aldrig har fået et folkeligt medborgerhus ejet af borgerne, så er øvelsen lykkedes i Holeby. Men det kræver kræfter.

HOLEBY Det bliver meget, meget svært for borgerne at nå at købe den nedrivningstruede Madeskovskole inden den 11. marts.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering, når man spørger formanden for Holeby Medborgerhus om den lange proces, der skal til, inden man som borgere kan få lov til at købe en gammel skolebygning.

I 2019 var han selv igennem processen i Holeby, hvor en forening købte den gamle Holeby Skole, samt en mindre bygning kaldet "Valnødden". I alt blev 1.450 kvadratmeter bygning overtaget - noget mindre end Madeskovskolen, der er på 4.397 kvadratmeter.

Vedligehold koster

I modsætning til i Nakskov har borgerne i Holeby kun oplevet velvilje fra Lolland Kommune, der har givet fuld adgang til bygningerne, der - også i modsætning til i Nakskov - var i relativt god stand. Taget på selve skolebygningen er dog over 100 år gammelt - fra 1911, så det bliver for tiden lappet med understrygning og andre nødløsninger, der ikke kan benyttes for evigt.

- Så der skal inden for en årrække skaffes 6-700.000 kroner til at få det skiftet, siger formanden, der dog ikke regner med, at det er urealistisk, da foreningen dels selv sparer op, og da forskellige organisationer og fonde plejer at være positive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtægter problematiske

En af de vigtigste løbende indtægter er medlemskab af foreningen, der i dag har 230 medlemmer, der både er private og erhverv. Men dem skal der gerne være flere af.

- Der bor jo 2000 mennesker alene i Holeby, så det er noget, som vi arbejder med at gøre noget ved, siger formanden, der også får lidt penge i kassen ved at udleje lokaler til FOF, en billardklub og andre.

- Men det er altså ikke store penge, der kommer ind på det, så det skal man ikke basere sin økonomi på, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandrerhjem glippede

Der har også været arbejdet på at indrette huset "Valnødden" til Bed and Breakfast for cykelturister, da der er god plads, toilet og køkken i bygningen. Men de planer er lagt i mølposen.

- Der er meget skrappe regler, når en bygning ændrer formål fra institution til vandrerhjem. Så på trods af, at vi vil huse cykelturister, som kommer om sommeren, så skal der være handicap-badeværelse og brandsikret efter nogle helt nye regler. Det siger sig selv, at det ikke bliver rentabelt, når det handler om billig overnatning til højest seks cykelturister, siger formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kostede en krone

Da Holeby Medborgerhus startede op, lykkedes det at købe bygningerne for en krone. Men da tinglysningsomkostningerne kom oveni, så endte prisen på omkring 100.000 kroner, så Henrik Andressen tænker, at man ikke slipper billigt i Nakskov. Han tror heller ikke på, at man som forening kan få del i de millioner, der er afsat til nedrivningen, for kommunen risikerer jo senere at skulle bekoste en nedrivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Succeshistorie

Trods udfordringerne, så glæder formanden sig dog over, at det i dag er lykkedes at få et velfungerende medborgerhus op at stå i Holeby, og han kan godt anbefale Nakskov at få noget lignende.

- Det skaber et godt sammenhold i byen, der har et sted, som man føler et ejerskab til. Og det giver et sted, hvor der er rigeligt med lokaler, og hvor vi kan lave kulturelle aktiviteter for alle, såsom loppemarkeder, koncerter, byfester og meget andet, der giver liv og glæde i byen.

  • Det er ikke en let sag at overtage ansvaret for en bygning. Men i Holeby er det lykkedes at få økonomien til at hænge sammen. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles