cookie-og-privatlivspolitik
Her et udsnit af teksten på den meget store tavle.
Her et udsnit af teksten på den meget store tavle.
Foto: Pressefoto

Ugeavisen Lolland

Hvem kender købmandstavlen?

En gammel købmandstavle er dukket op på Genbrugspladsen i Maribo, hvor forhenværende museumsinspektør Thomas W. Lassen er blevet opmærksom på den.
22. oktober 2020 kl. 14:36 Af Daniel Brøns

Annonce

MARIBO - Det er et spændende stykke kulturhistorie og lokalhistorie, som fortjener at blive bevaret for eftertiden.

Det fortæller forhenværende museumsinspektør Thomas W. Lassen, der er imponeret over en tavle, der er dukket op på genbrugspladsen, som han ser som "et helt lille tidsbillede, der opregnes på tavlen". 

Den store sortmalede tavle er lidt over en meter på hver led, og her er med fin skriveskrift, i 6 rækker ved siden af hinanden, malet mere end 250 navne på forskellige handelsvarer. Og der er en kolonne til med kridt at skive dagprisen på varerne, så tavlen må have været hængt op i butikken, som reklame for kunderne. 

Her findes Ansjoser, Alun, Appelsiner og Almanakker, Blåkridt, Benskiver og Bagepulver, Citroner, Cikorie og Cykelolie, Gulvklude, Gulvmåtter og Lampeglas, Husblas, Hjortetakssalt, Hårnåle og Hægter, Klipfisk, Kakkelovnspulver, Kosteskafter og Spillekort. 

Og her er Lim og Laurbærblade og Lammelår, Svesker, Spegepølse og Sagogryn, og Smør og Margarine. Tran, Tvist og Tandbørster, og Vaniljekranse og Vognsmørelse, og Ålejern, Rom og Rosiner foruden alle slags Tobaksvarer.  

En sand overflødighed af blandede fødevarer og handelsvarer, fra for ca. 100 år siden, og her er bare nævnt lidt af det der findes på tavlen. Et lille fingerpeg om hvornår den er lavet, er at der bl.a. er "Lakridspiber" med blandt varerne, og de kommer vist først frem i handelen i 1920'erne.     

- Men det er en gåde, hvor tavlen kommer fra" siger Thomas W. Lassen, der beder Ugeavisens læsere om hjælp til at opklare, hvem der kender tavlen og kan fortælle, hvor den kommer fra.

- I betragtning af tidspunktet hvor tavlen er dukket op på Genbrugspladsen, i begyndelsen af oktober, kunne det måske være fra udrømningen af Granfeldts Gård, hvor der jo i flere generationer har været købmandsgård og materialhandel.

Skriv til dbr@ftgruppen.dk, hvis du har informationer om tavlen. dbrKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce