cookie-og-privatlivspolitik
Adnan undrer sig over, at branchen skulle være særligt udsat for svindel. Alt salg er gennem-registreret og automatiseret - indkøbet af fadøl skal bare stemme med salget. Sværere er det ikke at sikre, at tallene stemmer, siger han.
Adnan undrer sig over, at branchen skulle være særligt udsat for svindel. Alt salg er gennem-registreret og automatiseret - indkøbet af fadøl skal bare stemme med salget. Sværere er det ikke at sikre, at tallene stemmer, siger han.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Kan ikke få lovpligtig bankkonto

Hos Munk Stuen har den nye ejer Adnan Camovic nu kæmpet i over en måned for at få en bankkonto. Men alle banker afviser - med henvisning til hvidvaskloven.
02. september 2020 kl. 13:52 Af Daniel Brøns

Annonce

MARIBO Han skal ikke bruge en kassekredit. Han beder heller ikke banken om at stille garanti eller sikkerhed for noget. Han beder blot om en helt almindelig anfordringskonto på sit anpartsselskab. En konto, som den danske lovgivning kræver, at man skal have for at drive et selskab, der skal kunne modtage penge og betale sin skat og sine regninger.

Men hvad gør man så, når bankerne ikke vil give den konto? Den nye ejer af Munk Stuen i Maribo Adana Camovic fortæller.

- Jeg har prøvet hos både Nordea, Lollands Bank og Sydbank, og alle siger de, at de ikke er interesseret. Hos Erhvervsstyrelsen forlanger de et skriftligt afslag for at behandle mit problem, men ingen vil sende mig noget på skrift, siger han opgivende.

Over telefonen er det dog lykkedes ham at få svar ud af blandt andet Nordea, der angiveligt har meddelt ham, at de nye regler om hvidvask, der er trådt i kraft den 20. januar gør det meget besværligt at have restauratører som kunder.


Arbejder ulovligt

For den nybagte selvstændige restauratør har det store konsekvenser.

Annonce

- Jeg kan ikke få en Dankort-terminal, jeg kan ikke tage imod Mobile Pay og jeg kan ikke tænde mine spilleautomater. Jeg kan heller ikke få min egen anpartskapital på 40.000 kroner over på kontoen, så mine egne penge er indefrossede. Restauratøren oplyser, at han ikke er registreret som dårlig betaler, og i øvrigt har betalt for værtshuset med private midler.

- Det mest mærkelige ved det her, er at jeg på grund af en hvidvasklov, der skulle forhindre kriminalitet, nu er nødt til at handle ulovligt, siger han og forklarer, at han er nødt til at betale skat og moms fra sine private konti - hvilket er ulovligt, fordi det øger risikoen for svindel.


Nordea bekræfter

Ugeavisen har forsøgt at få en forklaring fra Nordea, hvorfra kommunikationskonsulenten Christine Gade Dannisøe ikke vil kommentere direkte på hvidvask-teorien. Men hun bekræfter, at myndighedskrav kan være en del af forklaringen, når der gives afslag:

- Ved kontooprettelse ser vi på en række forskellige faktorer om kunden og kundens forretning. Men på grund af myndighedskrav - eller forhold hos den enkelte kunde - vil der desværre være kunder, som vi må afvise, siger hun.


Brancheforening forundret

Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent i Horesta, der organiserer restauratører, bekræfter, at branchen har et problem.

Annonce

- Det er selvfølgelig kritisabelt, hvis virksomheder afvises i banken på grund af deres branchekode eller type af virksomhed. Faktisk har vi i den seneste tid hørt om indtil flere eksempler på, at virksomheder ikke kan få en konto i banken, også selv om de bare skal have en konto uden kredit. Vi lever i et næsen papirløst samfund, hvor en bankkonto er en absolut nødvendighed. Vi kan kun opfordre til, at meldingen fra virksomhederne tages meget alvorligt og at der tages hånd om udfordringen." siger chefkonsulenten, der opfordrer til, at sagen bliver undersøgt politisk.

I mellemtiden kan Adnan kun vente. Og han ved, at han ikke er alene.

- Jeg har talt med en anden restaurant her i Maribo, som har fået præcis samme problem, så hvis det er sådan, burde staten træde til at tilbyde os en bankkonto, som er styret et helt andet sted end hos de traditionelle banker.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE