Annonce
Ugeavisen Lolland

Knud stiller spørgsmål til historien

Knud Oldin ved sit yndlingsværk: "Danmarks Riges Historie" fra oldtiden til 1864 som gemmer på mange interessante fakta. Foto: Daniel Brøns

Når litteraten Knud Oldin underholder med jævne mellemrum i Ugeavisen med anekdoter fra Danmarks fortid, så er det især hans farfar, der inspirerer. Han har i dag arvet bøgerne, der hjælper ham til at grave ukendte sider af Danmarkshistorien frem.

RØDBYHAVN Er det virkelig rigtigt, at H.C. Andersen ingen børn havde? Kan det passe, at Leonora Christine gik i kloster? Litteraten fra Rødbyhavn Knud Oldin tager ingen fakta for givet, og det er måske en af årsagerne til, at han skriver så fængende om den historie, som vi alle deler. Både den lokale og den danske.

At han overhovedet er endt i Rødbyhavn skyldes primært, at han for mere end 50 år siden blev udlært tjener med ansættelse på D'Angleterre, Kystens Perle, Molkes Palæ og andre steder, hvor det højere borgerskab færdes. Siden blev han ansat som restaurant-inspektør på tysklandsfærgerne - og mødte sin hustru Bodil, der i mange år har været ansat i kioskerne på færgerne. Siden har han selv været vidt omkring - især med DFDS på mange internationale ruter. Han har også i en periode været ansat på Folketidende, hvor han har arbejdet for både distributionen og for redaktionen som skribent på historiske emner. Endelig har han været aktiv guide i Folketidendes rejseklub - og været med til at udvikle klubbens produkter. Han har også bygget og drevet Langeliniepavillonen i Rødby Havn samt - som kristen, været dagcenterleder i et jødisk dagcenter i København.

Så man kan vist roligt sige, at Knud Oldin har prøvet lidt af hvert.

Bibliotek

Hans historiske viden stammer især fra det gigantiske bibliotek, som han har derhjemme med "Danmarks Riges Historie" fra oltiden til1864 på ærespladsen i biblioteket. Den bogserie har han arvet af sin farfar, der var apoteker i Silkeborg, og som han ofte har haft selskab af i farfarens sommerhus i Faxe Ladeplads. Biblioteket har Knud selv suppleret med værker som Pontoppidans Danske Atlas fra 1700-tallet og mange andre værker og bøger om Danmarkshistorien. Og så gælder det bare om at grave løs og finde de gode historier. En passion, som han har dyrket hele livet, og som Ugeavisens læsere nu får glæde af.

- Jeg skriver historierne, fordi jeg elsker at fortælle de ting videre, som jeg har fundet frem til, understreger den passionerede 77-årige litterat, der i dag naturligvis også benytter sig af internettets utallige kilder for at finde frem til historierne.

- Når jeg har fundet en tese, så er det vigtigt for mig at få den bekræftet fra flere kilder, så man har datagrundlaget i orden. Og jeg kan roligt sige, at jeg har fundet ud af, at mange af de ting, som vi tager for givet i historien slet ikke er så sikre, som vi går og tror, siger han og oplyser, at han lige nu graver i mange af historiens store personligheder - og at han vil komme med historier, som ikke nødvendigvis er populære altid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rykker på vores billeder

- Vi mennesker danner os jo nogle billeder af menneskene i historien, som måske betragtes som helte, men i virkeligheden måske ikke er det. Så er det ikke altid populært at pille tingene fra hinanden og betragte det hele på en ny måde. Men jeg tror nu på, at det er mere interessant at stille nye spørgsmål og finde nye perspektiver end bare at referere det allerede kendte, siger han og lover i løbet af 2021 at komme med nye historier om HC Andersen, Leonora Christine, Christian IV - og måske ligefrem også om selveste Jesus.

- Hvem kan vide, om alt i historiebøgerne er rigtigt. Måske var Leonora Christine slet ikke i kloster. Måske var H.C. Andersen slet ikke barnløs, som man tror. Det er bare nogle af de ting, som jeg arbejder med at undersøge, og konklusionerne kan man læse om i Ugeavisen, siger Knud Oldin, der glæder sig over tilbagemeldinger fra læserne.

- Det motiverer mig, når andre finder mine pointer interessante og tager en debat, så skriv endelig til mig, hvis der er noget, som du mener, at jeg skal undersøge.

Knud Oldin kan træffes på knudoldin@gmail.com - og han vil rigtigt gerne have tips og forslag til historier, der kan afdække forhold, som flere kan have glæde af at høre mere om.

  • Knud Oldin ved sit yndlingsværk: "Danmarks Riges Historie" fra oldtiden til 1864 som gemmer på mange interessante fakta. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd